03.08.2021.

21:01

Foto:

Planeta

MILANOVIĆU, DA LI SI TI NORMALAN?! ODLIKOVAO JEDINICU KOJU JE VODIO RATNI ZLOČINAC! Pravo pitanje je zašto EU ovo trpi, šta bi se desilo da Merkelova odlikuje naciste...

Prema pisanju zagrebačkog Večernjeg lista, jedno priznanje je namenjeno Vojnoj policiji HVO, a drugo jedinici za posebne namene koja je delovala na području tadašnje paradržave Herceg-Bosne.

Upravom vojne policije HVO komandovao je Valentin Ćorić, jedan od osuđenih na Haškom sudu u slučaju Prlić i ostali, koji je kažnjen sa 16 godina zatvora, podseća Večernji.

U presudi Haškog suda piše da je Ćorić do 10. novembra 1993. godine igrao ključnu ulogu u funkcionisanju mreže zarobljeničkih centara HVO, kao i da je doprineo da se "hiljade Muslimana drže u zatočeništvu pod teškim uslovima, da se prebijaju, zlostavljaju i ponižavaju", navodi se u tekstu.

E, TAKO SE HAPSI BANDA! IZVUKLI KAVAČANA IZ VOZILA, BACILI GA NA PARKING I STAVILI MU LISICE! Pao još jedan od vođa klana za koje su radili Belivuk i ekipa...

List podseća da je u Vojnoj policiji HVO služio i Berislav Pušić, još jedan osuđenik na dugogodišnju kaznu u slučaju Prlić i ostali, čovek koji je kasnije imenovan za šefa Službe za razmenu i Komisije za zarobljeničke objekte.

Milanović bi mogao da odlikuje i Željka Džidića, komandanta 3. čete Vojne policije HVO u Mostaru, koji je u oktobru 2011. godine pobegao u Hrvatsku neposredno pre početka ponovljenog suđenja za ubistva zarobljenih pripadnika Armije BiH počinjenih 1993. godine u Mostaru.