06.08.2021.

22:46

Foto: YoutubePrintscreen

Planeta

RUSI NIŠTA NE PREPUŠTAJU SLUČAJU! Na granici sa Avganistanom poslali ELITU opremljenu kompleksom RATNIK! /VIDEO/

Vežba se realizuje na vojnom poligonu Termez. Prema zvaničnim podacima u ovoj vojnoj vežbi će učestvovati oko 1.500 vojnika i oficira sa nekoliko desetina jedinica borbene i specijalne tehnike.

Planirano je da vežba traje pet dana. Centralni vojni okrug (CVO) je na ovaj prostor prebacio specijalnu desantnu grupu koja je obrazovana iz više jedinica koje se nalaze u njegovom sastavu.

Za prebacivanje su angažovani vazduhoplovno-transportni kapaciteti. Primetno je da su ruski vojnici koji su učesnici ove vežbe opremljeni borbeno-taktičkim kompleksom „Ratnik“ (to se pre svega odnosi na naoružanje i tehničku opto-elektronsku komponentu koja je deo ovog sistema).

Prilikom svečane ceremonije koja je održana pred početak vojne vežbe na ruskim vojnicima se mogla videti sledeća oprema:

Automatska puška AK-12 (6P70 – model iz 2016.godine). Ova puška koristi municiju u kalibru 5,45 milimetara. Za razliku od ranijih modela oružje ima unapređenu ergonomiju i integrisanu „Pikatini“ šinu, tako da se na njega mogu montirati različiti optički nišani. Različiti taktički dodaci kao što su vertikalni držač, lampa i laserski nišan takođe se mogu dodati na oružje. Puška ima i novi transprentni okvir, tako da vojnici sada mogu da vide koliko metaka im je ostalo, kao i sklopivi podesivi kundak koji povećava preciznost u ograničenom prostoru. Na AK-12 će moći da se montira podcevni bacač granata kalibra 40mm. Masa AK-12 iznosi 3,2 kg, bez standardnog okvira koji je napunjen sa municijom. Brzina paljbe je 700 metaka u minuti. Oružje je u stanju da pogodi metu veličine čoveka na daljini i do 1,000 metara.Na bazi automatske puške AK-12 koja se od 2018.godine nalazi u naoružanju ruske armije, mogu se proizvesti različite verzije streljačkog naoružanja, raznog kalibra i namene. Ovo oružje pored standardne vojne verzije imaće i svoju civilnu varijantu.

Nož-bajonet oznake 6H9-1 koji se nalazi u kompletu automatske puške AK-12 (integralni deo btk „Ratnik“). Ovaj nož je proizvela ruska specijalizovana komapnija AO „KAMPO“. Njegova oštrica je u stanju da pri energiji udara od 40 džula, probije pancirni prsluk 6B23 (vrh sečiva prodire 20mm duboko). Kači se kao bajonet na automatsku pušku AK-12.

Kolimatorski nišan 1P87 (model iz 2016.godine) koji je deo dnevno-noćnog nišanskog kompleksa 1PN137. Njegova osnovna namena je stvaranje uslova da strelac svoje oružje brzo usmeri na cilj (nišanjenje), čime se povećava preciznost streljačke vatre, kao i rentabilnost u trošenju municije. Nišan se kači na „Pikatini“ šinu koja se postavlja sa gornje strane sanduka zatvarača, obično na zadnjem delu oružja (automatska puška). Postoji mogućnost i kačenja na oružje koje nema „Pikatini“ šine pomoću specijalnog dodatka koji se montira sa bočne strane puške. Sam nišan je sposoban da funkcioniše u svim geografskim i meteo-uslovima (duboki minus i visoki plus, velika vlažnost vazduha, različiti nivoi atmosferskog pritiska). Proizvođač: kompanija ZAO „Zavod ЮPITER“.

Optičko-nišanski uređaj 1P90 sa petostrukim uvećanjem koji je deo dnevno-noćnog nišanskog kompleksa 1PN137. Zahvaljujući modularnosti ovaj uređaj se može postaviti neposredno iza kolimatorskom nišana 1P87 gde se u tendemu dobija kompleks povećanih mogućnosti, posebno kada je u pitanju borba sa ciljevima koji se nalaze na većim daljinama. Takođe upotrebljiv u svim geografskim i meteo-uslovima. Proizvođač: kompanija ZAO „Zavod ЮPITER“.

Monokular 1PN138 predstavlja optoelektronski pribor za noćno osmatranje i sastavni je deo dnevno-noćnog nišanskog kompleksa 1PN137. Radi se o modularnom oruđaju koji se može montirati na oružje, šlem ili masku. Odlikuje ga veoma mala težina (> 350 grama) i jednostavnost prilikom upotrebe. Što se tiče napajanja unificiran je sa ostalim elektronskim komponentama dnevno-noćnog nišanskog kompleksa 1PN137.

Laserski nišan 1K241 je sastavni deo dnevno-noćnog nišanskog kompleksa 1PN137. Takođe se radi o modularnom uređaju koji se kači na „Pikatini“ šinu i koji se može kombinovati sa prethodna dva (tačke 3 i 4). Formira nišansku tačku pomoću laserskog snopa. Veoma upotrebljiv prilikom borbe na kratkim i srednjim distancama. Procena je da se može koristiti i kao daljinomer.

Radio-uređaj R187P1 „Azart“. On je namenjen za obezbeđenje zaštićene komunikacije u sistemu taktičke veze.Može se podesiti na gotovo bilo koji frekvencijski opseg, uključujući mobilne mreže, gde obezbeđuje  prenos podataka i omogućava određivanje tačnih satelitskih koordinata GLONASS sa preciznim geografskom širinom, dužinom i nadmorskom visinom. Njegova upotreba značajno povećava efikasnost komandovanja i upravljanja angažovanim sastavima prilikom izvođenja borbenih dejstava kombinovanog tipa. Ključna karakteristika kompleksa „Azart“ je njegova prenosivost, jednostavan interfejs, multifunkcionalnost, mogućnost rada u režimu retranslatora, određivanja tačnih koordinata geolokacije na kojoj se nalazi sagovornik, pri čemu se sve ovo može učiniti u različitim režimima modulacije radio-talasa, zajedničke uvezanosti sa različitim radio uređajima i sl.