12.08.2021.

07:12

Foto: AP/Photo

Planeta

ŠTA AMERI KRIJU U "FORT DETRIKU"?! SZO ne sme ni da proviri, a kamoli da pita...

Kineski mediji su razgovarali su sa Muhamedom Asifom Nurom, direktorom pakistanskog Instituta za mir i diplomatske studije koji je proučavao plan, i zatražili njegovo mišljenje o hipotezi SZO.

- Plan prevazilazi sve granice, a mi ne razumemo da će se ti nalazi učinjeni u prvoj fazi ponovo sprovesti u planu druge faze. Zašto ne, druga faza je zasnovana i osmišljena da unapredi ono što je pronađeno u prvoj fazi i pokrene istragu u novim pravcima, ali i prema drugim zemljama. SZO bi takođe trebalo da istraži "Fort Detrik" i više od 200 njegovih biolaboratorija u inostranstvu. Konkretno, baza "Fort Detrik je sedište američkih aktivnosti biološke militarizacije, a Institut za infektivne bolesti američke vojske je glavni entitet. Međunarodna zajednica i američka javnost dugo su izražavali zabrinutost zbog nesigurnih aktivnosti u Fort Detriku. Po ovim pitanjima, američka strana nikada nije dala objašnjenja svom narodu i međunarodnoj zajednici - kaže Muhamad Nur.

On dodaje da bi Amerika trebalo da pozove stručnjake SZO da istraže Univerzitet u Severnoj Karolini. Amerikanci optužuju Institut za virusologiju u Vuhanu zbog pandemije COVID-19, izazvanim navodno tokom ispitivanja koronavirusa.

- Amerika bi trebalo da objavi podatke o bolesnim američkim vojnim sportistima koji su prisustvovali Svetskim vojnim igrama u Vuhanu. U oktobru 2019. poslali su više od 300 ljudi u Vuhan na Igre. Ovo takođe treba istražiti - ističe Nur.

Muhamad Nur je pozvao SZO da proširi polje svoje istrage i da prestane sa politizacijom porekla koronavirusa.