10.08.2021.

14:18

Foto:

Planeta

Tone poverenje investitora u oporavak Nemačke!

Indeks investicionih očekivanja koji izračunava ekonomski institut ZEV stropoštao se u avgustu na 40,4 poena sa 63,3 boda iz prethodnog meseca, a predsednik instituta Akim Vombah upozorava na „rastuće rizike“ po ekonomiju, prenosi agencija "Blumberg". Ocene investitora o trenutnim uslovima poslovanja su blago poboljšane.

Mada je više od polovine nemačkog stanovništva potpuno vakcinisano, broj korona slučajeva u najvećoj evropskoj ekonomiji se povećava. Vlada je već pooštrila neke mere za putovanja i planira da razmotru dodatne korake tokom današnjeg sasatanka kancelarke Angele Merkel sa liderima 16 nemačkih saveznih država.

Pored toga, nemački proizvodni sektor - ključni deo ekonomije - i dalje trpi zbog globalnog manjka ponude nekih materijala i neviđenih kašnjenja isporuka. Oba ta faktora vrše pojačani pritisak na cene u poslednjih nekoliko meseci.

Bundesbanka predviđa da će se privredni rast ubrzati u ovom kvartalu nakon što je u drugom kvartalu BDP povećan za 1,5 posto, dodaje "Blumberg".