11.08.2021.

22:13

Foto: Informer/Fotomontaža

Planeta

NETRPELJIVOST RASTE! Bajden prozvao Orbana, ovaj uzvratio!

Zaoštravanje između  predsednika Amerike Džozefa Bajdena i Viktora Organa, predsednika vlade u Budimpešti doveli su do toga da odnosi između SAD i Mađarske uđu  u novu, osetljivu fazu.

Premijer Orban, koji važi za najglasnijeg predstavnika desnice u srednjoj Evropi, nije ostao dužan i odgovorio je oštro predsedniku SAD, koji je premijera Mađarske svrstao u autokratske režime i uporedio ga sa Aleksandrom Lukašenkom, i Kim Džong Unom.

Kako prenosi Foks njuz, Džo Bajden je u jednom obraćanju  tokom kampanje tadašnjeg predsednika Trampa optužio da se druži sa "svim nasilnicima sveta".

Velikom većinom glasova američki senat odobrio je Bajdenov plan ulaganja u infrastrukturu u vrednosti od 1.200 milijardi dolara. Međutim, zakon pre nego što se donese mora da prođe i Predstavnički dom Kongresa. Taj "istorijski" projekt, kako ističe Bela kuća, usvojen je sa 69 glasova "za" i 30 "protiv", uz podršku više od trećine republikanaca, što je zaista retkost u Kongresu koji je podeljen.

Plan predviđa ulaganje 550 milijardi dolara za mostove, transport, putevei  širokopojasni internet i borbu protiv klimatskih promena.

Informer

- Pogledajte šta se događa od Belorusije do Poljske i Mađarske - uspon totalitarnih režima u svetu. A naš predsednik podržava sve te nasilnike - rekao je tada Bajden. Upravo je Orban bio prvi evropski čelnik koji je podržao Trampovu kandidaturu na izborima 2020. Mađarski premijer je gostovao u emisiji "Taker tunajt" na Foksu, koju vodi novinar Taker Karlson i poručio da Bajden ima ograničeno znanje o njegovoj zemlji: - Neko ko ne govori naš jezik i ima vrlo ograničeno znanje o Mađarskoj, čak i o poslednjih nekoliko decenija, ne shvatajući očigledno ništa, ne može imati takvo mišljenje. Znate, to je samo po sebi lična uvreda za sve Mađare - rekao je Orban.

Orban je istakao i da političri levičarske strane poput Bajdena ne mogu nikako da razumeju nacionalističku ili konzervativnu alternativnu ideologiju.

- Zapadni liberali ne mogu prihvatiti da unutar zapadne civilizacije postoji konzervativna nacionalna alternativa, koja je uspešnija u svakodnevnom životu. To je razlog zašto nas kritikuju. Ljubomorni su, bore se za sebe, a ne protiv nas. Ali mi smo primer da zemlja koja se oslanja na tradicionalne vrednosti, na nacionalni identitet, na tradiciji hrišćanstva, može biti uspešna - zaključio je Orban.

Informer


Voditelj Karlson je zaključio da se premijer Mađarske nije promenio još od vremena kada je bio protiv SSSR, i da je mišljenje o konzervativnim vladama poput njegove sa univerzalne podrške spalo na to da ga je predsednik Bajden nazvao "totalitarnim nasilnikom".