15.08.2021.

12:14

Foto: AP/Tanjug

Planeta

CRNI DIM IZNAD AMERIČKE AMBASADE U KABULU! Talibani krenuli ka predsedničkoj rezidenciji!

Avganistanski vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova rekao je da će se tranzicija odvijati mirno, a snage bezbednosti ostaju na mestu kako bi "osigurale bezbednost Kabula".

CNN izveštava da su u toku pregovori vlade i talibana i da će administracija "verovatno" sadržavati visoke talibanske ličnosti zajedno sa nekim ostacima administracije Ašrafa Ganija.

Informer


Portparol talibana izjavio je ranije da militanti - čekaju miran transfer u gradu Kabulu - nakon što su ušli u periferiju glavnog grada.

Informer

Suhail Šahin dao je komentar za A Džaziru nakon što su avganistanski zvaničnici rekli da su talibani u okruzima Kalakan, Karabag i Pagman u glavnom gradu.

Snage pobunjenika stigle su danas do šireg oboda Kabula, potvrdio je jedan zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana i predočio da "talibani dolaze sa svih strana".


Iz predsednikovog kabineta Ašrafa Ganija potvrdili su da se - pucnjava mogla čuti na brojnim lokacijama oko Kabula - ali da su snage bezbednosti, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, uspele da sačuvaju kontrolu nad glavnim gradom, prenosi Rojters.

Informer



Vrh američkih misija u Kabulu sada radi na aerodromu, a diplomate iz EU su se preselile na sigurniju, nepoznatu lokaciju u glavnom gradu.

Naređeno suzdržavanje od nasilja



Nakon munjevitog napredovanja prema glavnom gradu, talibani su naredili svojim borcima da se suzdrže od nasilja i dozvole siguran prolaz svima koji žele da odu, a od žena je zatraženo da se upute prema zaštićenim područjima, rekao je lider talibana u Dohi.


- Ničiji život, imovina i dostojanstvno neće biti ugroženi, a životi stanovnika Kabula neće biti izloženi riziku - navodi se u saopštenju talibana u kojem pobunjenici tvrde da ne planiraju silom da zauzimaju Kabul, iako u ovom trenutku u prestonici Avganistana odjekuje pucnjava.

Predstavnik talibanskog pokreta potvrdio je da talibani ne nameravaju - nikome da se svete i da će biti oprošteno svima koji su služili vladi i vojsci - poručio je.

Informer



Trojica avganistanskih zvaničnika potvrdila su za AP da su pobunjenici ušli u predgrađa Kalakan, Karabag i Pahman.

Nešto ranije danas, svetski mediji preneli su da su borci pokreta talibana osvojili Džalalabad, poslednji veliki grad koji je bio pod kontrolom vlade.

Informer