17.08.2021.

12:54

Foto:

Planeta

ON ZNA KAKO JE BEŽATI IZ AVGANISTANA! Gorbačov tvrdi da je sve bilo odmah poznato, AMERI NISU IMALI ŠANSE!

Gorbačov (90) je, kako je prenela agencija RIA Novosti, izjavio da NATO i Amerikanci nisu imali šanse za uspeh i da su loše upravljali sopstvenom kampanjom u Avganistanu, prenosi agencija Rojters.

- Oni (NATO i Sjedinjene Države) trebali su ranije priznati neuspeh. Sada je važno izvući pouke iz onoga što se dogodilo i pobrinuti se da se slicne greške ne ponove - rekao je Gorbačov za RIA Novosti.

Napominje da je američka kampanja od početka bila "neuspešno preduzeće iako ga je Rusija podržavala tokom prvih faza".

Informer

- Kao i mnogi drugi slični projekti, u njegovom središtu je ležalo preuveličavanje pretnje i loše definisane geopolitičke ideje. Tome su pridodati i nerealni pokušaji demokratizacije društva sačinjenog od mnogih plemena - poručio je Gorbačov.

Talibani "do zuba" naoružani

Talibani su preuzeli oružje i tehniku republikanske vojske koja je kapitulirala. Uskoro će imati i dobro opremljene snage, ali i neke druge mogućnosti.

Ekstremisti su na društvenim mrežama objavljivali fotografije i video snimke sa velikim brojem trofeja koje su preuzeli na američkim bazama. U Kunduzu su preuzeli na desetine oklopnih vozila, srednji tenk T-55 i bespilotnu letelicu „Sken igl“. Na bazi u Bagramu su zatekli na stotine jedinica specijalne tehnike, rezervne delove i opremu, dok su u gradu Mazari Šarif pronašli helikoptere i lake borbene avione.

Više o naoružanju Talibana možete pročitati OVDE.