19.08.2021.

22:19

Foto: AP/Tanjug

Planeta

A, SADA KREĆE BRUTALNA OSVETA! TALIBANI STAVLJAJU "CRNU LISTU" SARADNIKA AMERA! Masakr može da spreči samo jedna stvar - HOĆE LI JE UN ISKORISTITI?!

U izveštaju, koji je sačinio Norveški centar za globalne analize RHIPTO i u koji je Rojters imao uvid, navodi se da talibani tragaju za pojedincima povezanim sa prethodnom vladom, koja je pala u nedelju kada je islamistički militantni pokret zauzeo Kabul.

- Talibani intenziviraju potragu za svim pojedincima i saradnicima bivšeg režima, posebno među pripadnicima bezbednosnih struktura, a ako u tome nemaju uspeha, hapse njihove porodice i kažnjavaju ih prema vlastitom tumačenju šerijatskog zakona - navodi se izveštaju RHIPTO koji je objavljen u sredu.

Neprofitni Norveški centar za globalne analize RHIPTO, koji vrši nezavisne obaveštajne procene, saopštio je da je ovaj izveštaj o Avganistanu dostavio agencijama i pojedincima koji rade u okviru Ujedinjenih nacija.

Talibani su saopštili da proglašavaju amnestiju za sve državne zvaničnike, pozivajući ih da se vrate na posao, dva dana nakon preuzimanja vlasti u Avganistanu.

Oni su poručili i da ne žele da žene budu žrtve i da su dobrodošle da učestvuju u novoj vlasti.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da želja talibana za međunarodnim priznanjem predstavlja jedinu prednost Saveta bezbednosti UN da insistira na inkluzivnoj vladi i poštovanju ljudskih prava u Avganistanu, posebno ženskih.

KAD AMERI NAPUSTE KOSMET, HOĆE LI POVESTI I DOMAĆE IZDAJNIKE! DOLAZI TRENUTAK NAPLATE RAČUNA! Srđa Trifković o globalistima u Srbij, da li će biti mesta u avionu?

Gutereš je novinarima rekao da je o tome govorio na zatvorenoj sednici Saveta bezbednosti u ponedeljak, pozvavši članice tog tela da budu ujedinjene.

- Veoma je važno da međunarodna zajednica bude ujedinjena, da sve članice Saveta bezbednosti budu ujedinjene kako bismo iskoristili zaiteresovanost talibana za legitimno priznanje, što je naša jedina prednost - poručio je Gutereš.

On je istakao da je spreman da sam pregovara sa talibanima "kada bude jasno s kim treba da pričam", prenosi Rojters.

Informer

Naveo je da su do sada zvaničnici UN u Kabulu bili u bliskom kontaktu sa talibanima.

Gutereš je ocenio da bi zajednički front u pregovorima sa talibanima mogao da ih natera da formiraju inkluzivnu vladu, da poštuju ljudska prava, nastave da dozvoljavaju evakuaciju iz Kabula i da spreči da Avganistan postane raj za terorizam.

Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove, a oni su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima i ušli u Kabul, kada je avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio zemlju.

Rusija je poručila da sve ukazuje da je dvodecenijska misija SAD i njihovih saveznika u Avganistanu bila neuspešna i da se posle povlačenja američkih trupa narod u toj državi našao u vrlo teškoj sitauciji.

- Sve što je koalicija koju su predvodile SAD uradila u Avganistanu u proteklih 20 godina pretvorilo se u dim", izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja u obraćanju Savetu bezbednosti UN - prenosi TASS.

ŠIMIT FOLIRA DA NEŠTO PREDSTAVLJA, DODIK NIKAD BRUTALNIJI! Mi u BiH nemamo visokog predstavnika - ovaj se lažno predstavlja!

On je naglasio da odlaskom SAD i NATO trupa, Avganistan nije prestao da bude mesto iz kojeg potiče terorizam i trgovina narkoticima i ako su u tu svrhu angažovani ogromni ljudski i finansijski resursi Zapada, a da se nakon što su se strani vojnici povukli, avganistanski narod našao pred još većom gomilom problema.

Informer

Američki predsednik Džozef Bajden je 14. aprila najavio je okončanje SAD operacija u Avganistanu, najduže vojne kampanje u američkoj istoriji, a i druge zapadne zemlje povukle su svoje trupe iz ove zemlje.

ZAPAD OVO NIJE PREDVIDEO! LUKAŠENKO OKRENUO ORUŽJE PROTIV VARŠAVE I VILNJUSA! Od ovog nema odbrane... PANIKA U NATO!

Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove, a oni su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima i ušli u Kabul, kada je avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio zemlju.