21.08.2021.

16:28

Foto:

Planeta

ŠPANIJA SE DODVORAVA RUSOFOBNOM KRILU NATO! Rusi u čudu, prekršili sporazum i zabranili ratnoj floti da uplovi u luku!

- Zbunjeni smo odbijanjem nadležnih vlasti Španije da izdaju odobrenje za uplovljavanje brodova Severne flota, Ratne mornarice Rusije (veliki protivbrodski brod "Viceadmiral Kulakov" i spasilački brod "Altaj" u luku Seuta. Ova situacija izgleda, u najmanju ruku, čudno, posebno zbog postojeće pozitivne prakse saradnje po pitanju uplovljavanja ruskih vojnih brodova u španske luke - saopštila je Zaharova.

Ona je naglasila da ponašanje španske strane nije u duhu Deklaracije o strateškom partnerstvu koju su dve države potpisale 2009. godine, kao ni "rusko-španske saradnje koja se poslednjih godina razvija u konstruktivnom duhu".

Informer

- Iznenađuje i činjenica da španska zvanična lica dozvoljavaju curenje ovih informacija u centralne medije zemlje, očigledno, želeći da pokažu svoju privrženost rusofobnom krilu NATO-a u periodu pripreme samita država-članica alijanse koji bi trebalo da se održi u Madridu 2022. godine - saopštila je Zaharova.

- Iznenađujuće je i to što su španski zvaničnici ovu priču procurili u centralne medije u zemlji, očigledno želeći time da pokažu svoju privrženost rusofobnom krilu NATO -a tokom priprema za samit država članica alijanse, koji će se održati u Madridu 2022. godine - rekla je Zaharova.

Španski list "El Pais" saopštio je da MIP Španije neće dozvoliti da dva ruska vojna broda uđu u luku Seutu. Kako se navodi, MIP Španije nije dobio potrebne informacije pod vojeke o daljoj ruti brodova, nakon isplovljavanja iz Seute, naveo je list.