24.08.2021.

17:47

Foto: Tanjug/AP

Planeta

AMERI OPET PRAVE PROBLEM TALIBANIMA! Portparol Mudžahid: Prestanite da izvlačite obrazovane Avganistance iz zemlje u NEIZVESNU BUDUĆNOST! /VIDEO/

Portparol talibana Zabihula Mudžahid izjavio je na konferenciji za novinare da je - ono što im predstavlja problem - sve veća gužva ispred aerodroma u Kabulu.

- Trudimo se da pomognemo, ali nažalost Amerikanci i dalje nastavljaju svoju prethodnu politiku u vezi s tim i izvode Avganistance iz zemlje u neizvesnu budućnost - rekao je on.

Mudžahid je pozvao SAD da "ne ohrabruju" avganistanski narod, posebno lekare, inženjere i "obrazovanu elitu" da napuste Afganistan.

Informer


Rekao je da Avganistanci više ne bi trebalo da idu na aerodrom, dodajući da oni koji su još tamo treba da se vrate kući i da će im biti zagarantovana bezbednost.

Portparol, takođe govori da talibani ne žele zatvaranje stranih ambasada, on tvrdi da su diplomatama u Avganistanu date garancije da su bezbedni.

Ponavljajući da neće biti produženja roka za evakuaciju nakon 31. avgusta, Mudžahid je ponovio da oni ne odobravaju politiku "napuštanja zemlje" Avganistanaca i da - ne postoje nikakvi spiskovi, niko nikoga ne prati, pokušavamo da uspostavimo mir u zemlji i svi želimo iste stvari - podvukao je.

Takođe je najavio i generalnu amnestiju, kao i da nema odmazde.

Informer