26.08.2021.

21:09

Foto: AP/Tanjug

Planeta

ONI SU ZNALI DA ĆE SE DESITI NAPAD U KABULU?! Upozorili su samo svoje, a sada se peru!

Za nedelju dana obaveštajci su se uverili da će aerodrom neminovno biti napadnut - rekao je Hipi za "Skaj njuz". Ministar je na pitanje da li bi do napada moglo doći u roku od nekoliko sati odgovorio potvrdno.

Kako je izjavio, pripadnici DAEŠ-a svesni su da se zbog evakuacije koja se uskoro završava sve više ljudi koncentriše na aerodromu, što im - daje mogućnost da učine nešto što može izgledati neverovatno - rekao je i dodao: 

- Da Velika Britanija nema trupe na terenu koje bi pronašle i uklonile pretnju - zaključio je.

Informer

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je i pozvalo svoje građane da ne putuju na međunarodni aerodrom u Kabulu, a onima koji se već nalaze u zoni aerodroma da pronađu drugo bezbedno mesto.

Administracija SAD čvrsto veruje da je za današnje smrtonosne napade kod aerodroma u Kabulu, u kojima ima poginulih, a više desetina ranjeno, odgovorna teroristička organizacija Islamska država.

Zapadne zemlje upozoravale su da postoji mogućnost od napada na aerodrom u Kabulu, koji bi, kako tvrde, mogla da izvede teroristička organizacija poznata kao Islamska država Korasan ili ISIS-K.

- Svaki dan na terenu je još jedan dan kada znamo da ISIS-K želi da izvrši napad na aerodrom u Kabulu, i napadne nas i savezničke snage i nedužne civile - izjavio je ove nedelje američki predsednik Džo Bajden.

Informer

Džo Bajden

Zvaničnik SAD koji je govorio za AP, a pod uslovom da ostane anoniman, izjavio je da je više pripadnika američke vojske ranjeno u današnjem napadu, u kojem su učestvovala dva bombaša samoubice i naoružani napadači, kako se veruje, organizacije Islamske države - Korasan, koja je radikalnija od talibana.

Zbog situacije u Avganistanu, premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao je da će sazvati hitan sastanak zbog novonastalih dešavanja u Kabulu, a nakon eksplozije koja se dogodila u blizini aerodroma, saopštio je njegov kabinet.

Informer

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da hitno radi na utvrđivanju onoga što se dogodilo na aerodromu u Kabulu nakon izveštaja o eksploziji.

- Mi smo u bliskom kontaktu sa SAD-om i drugim saveznicima NATO-a na operativnom nivou u vezi sa hitnim odgovorom na ovaj incident - objavilo je Ministarstvo.