28.08.2021.

12:59

Foto: Reuters

Planeta

AMERIČKI GENERAL UZNEMIREN: Doživeli smo DEBAKL U AVGANISTANU, Putin nam se verovatno SMEJE!

To je opšta ocena američkih vojnih eksperata, koju je u razgovoru za Glas Amerike istakao i penzionisani marinski general Džejms Džons.

- Uznemiren sam, jer nikada nisam video ovako nešto za svojih 40 godina vladine službe kao marinac. Video sam neke los dogadaje kao što je bio pad Sajgona u Vijetnamskom ratu. Medutim i taj, mada loš dogadaj, bio je predvidljiv, daleko predvidljiviji od ovoga - rekao je Džons.

On je ocenio da je napad u Kabulu debakl kakav većina Amerikanaca nije navikla da vidi i ukazao da je sam Avganistan donekle na milosti i nemilosti drugih sila u regionu, koje ga koriste u svoje svrhe, uključujući Rusiju, Kinu, Pakistan i Iran.

- Naši odnosi sa Iranom svode se na to da su oni protiv svega onog što mi podržavamo. Slično je sa Pakistanom, koji je blizak Kini - rekao je Džons. On je dodao da je Kina pokrenula strateški plan da zameni Sjedinjene Države kao glavnu i dominantnu silu na planeti, u svakom pogledu.

Informer

Vladimir Putin

Džons smatra da je Rusija, sa svoje strane, izuzetno netrpeljiva prema NATO.

- Vladimir Putin mrzi NATO sa strašću. Dakle, danas dok sedi u Kremlju, verovatno se smeši od uveta do uveta. Ne bi me iznenadilo da Rusija pomaže talibanima, kao što se to podrazumeva za Iran - rekao je Džons.

On smatra da je na timu predsednika Džoa Bajdena da ispravi situaciju i da odluči kako će da povrati ravnotežu u sadašnjoj poremećenoj situaciji.

Džons je, međutim, ukazao da će to biti teško sve dok su talibani u Kabulu, ali da nije nemoguće.

- Ipak, to bi značilo povrtak američkih snaga, sredstava i svega ostalog kako bismo preokrenuli zamah koji talibani trenutno imaju. To znači ponovo odlučno uspostavljanje našeg prisustva - rekao je Džons.