28.08.2021.

22:05

Foto: AP/Photo

Planeta

KRALI RUDE, UVEĆALI PROIZVODNJU MAKA 100 PUTA, I JOŠ IM OSTAVILI VISOKOPRECIZNO ORUŽJE! Šojgu RAZOBLIČIO američku igru u Avganistanu!

On je u emisiji „Solovjov lajv“ rekao da Ministarstvo odbrane sprovodi analizu rizika i pretnji u Avganistanu.

- To su pre svega narkotici, kao i velika količina naoružanja, prenosno visoko precizno naoružanje – protivtenkovske navođene rakete i prenosni protivvazdušni odbrambeni sistemi. Kažu da je u Ukrajinu iz Amerike isporučeno, više se ne sećam, nekoliko desetina sistema ‘dževelin’, onda ih ovde ima više od sto. Nisu isporučeni, jednostavno su prešli u druge ruke -  rekao je ruski ministar.

Broj plantaža maka povećao se 100 puta

Šojgu je, komentarišući situaciju u vezi s narkoticima u Avganistanu, rekao da se za vreme boravka Amerikanaca broj plantaža maka povećao skoro 100 puta.

- O logistici za prebacivanje svega toga po svetu i Evropi neću da govorim jer svima je i tako jasno ko je odatle leteo - rekao je Šojgu i dodao da na Avganistan otpada 93 odsto svetske proizvodnje heroina.

Informer

Polje maka u Avganistanu

Kako je dodao, Amerikanci su se u Avganistanu bavili sopstvenom bezbednošću i stvaranjem i naoružavanjem vojske koju sami Avganistanci smatraju kolaboracionističkom.

- A na drugom mestu bavili su se eksploatacijom ruda - dodao je on.

Među izbeglicama mogu biti teroristi

Moskva ne isključuje mogućnost da među izbeglicama iz Avganistana mogu biti teroristi, rekao je u istoj emisiji specijalni predstavnik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov.

On je dodao da su većina izbeglica civili koji nemaju poverenje u talibane (organizacija zabranjena u Rusiji).

Podsetimo, talibani trenutno kontrolišu sve kopnene granične prelaze iz Avganistana. Evakuacija stranog osoblja i Avganistanaca koji rade za inostrane misije vrši se preko jedinog aerodroma u Kabulu koji drži vojska Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja NATO-a. Talibani su saopštili da ne nameravaju da Amerikancima produže vreme za evakuaciju američkih građana nakon 31. avgusta.

U području aerodroma u Kabulu juče je odjeknula serija eksplozija. Prema izveštajima medija, broj poginulih popeo se na 170, a ranjeno je 1338. U redovima američkih snaga život je izgubilo 13 marinaca.