31.08.2021.

20:42

Foto:

Planeta

NEPRIJATELJI ĆE DA DRHTE PRED OVIM RUSKIM PLOVILOM! Novi podvodni aparati od kojih niko neće moći da UMAKNE! /VIDEO/

- Roboti, za razliku od klasičnih podmornica, mogu koristiti i otvorene metode za traženje neprijatelja, na primer aktivnu hidroakustiku. Uništavanje aparata zbog njegovih malih gabarita i manevarskih sposobnosti, ne samo da je otežano, već i ekonomski neisplativo. Druga opcija – pravljenje veoma velikih aparata, deplasmana od deset tona, koji imaju velike zalihe energije i složena sredstva otkrivanja. Takvi aparati se već prave i testiraju - rekao je predstavnik "Rubina".

Naglasio je da, sa tačke gledišta borbe pod vodom jesu najprivlačniji zadatak za robotizovane podvodne aparate, a to je traganje i praćenje podmornica protivnika.


Na prošlom forumu "Armija 2021" Konstruktorski biro "Rubin" je predstavio nekoliko novih podvodnih aparata za civilnu namenu, između ostalog, "Amulet-2", veoma male klase. On je predviđen za traganje, istraživanje i osmatranje pri porinuću do 70 metara.

Na štandu "Rubina" je pored toga bio predstavljen i atomski robotizovani podvodni aparat "Vitjaz-D" koji se prvi u svetu porinuo na dno Marianske padine - 11.022 metara.

Konstruktorski biro "Rubin" je specijalizovan za projektovanje podmornica i bespilotnih podvodnih aparata. Trenutno se u Ratnoj mornarici Rusije nalazi nekoliko tipova podmornica koje je projektovao "Rubin", između ostalog, strateške atomske klase "Borej" i konvencionalne klase "Varšavjanka".