31.08.2021.

23:30

Foto:

Planeta

MERSAD-16 OTKRIVA I UNIŠTAVA VIŠESTRUKE CILJEVE! Iran uspešno testirao najnoviji odbrambeni kompleks! /FOTO, VIDEO/

Iranska vojska testirala je optimizovani raketni sistem Mersad-16 u pustinji Dašt-e Kavir u provinciji Semnan, izvestili su iranski mediji.

- Kompleks domaće proizvodnje napravljen je za presretanje ciljeva velike brzine, poput krstarećih raketa na malim nadmorskim visinama - rekao je brigadni general Muhamed Hošgalb, zamenik načelnika operacija Vojske PVO.

Hošgalb je rekao da je novi raketni sistem zemlja-vazduh izuzetno napredan, sa mogućnostima elektronskog ratovanja i da je proizveden upotrebom sto odsto iranske tehnologije. Tvrdi da se sistem dokazao i da je spreman za sprovođenje u odbranu Irana od neprijateljskih strana.

Testirani sistem usavršio je postojeće mogućnosti neutralisanja dolaznih neprijateljskih ciljeva, dodajući prethodnom modelu mnoštvo poboljšanih i novih odbrambenih opcija. Potpuno je mobilan i uključuje novu iransku radarsku tehnologiju (Hafez i Najm-804) i novu raketu, nazvanu „Šalamčeh 2“, navodi poluzvanična novinska agencija Mehr.

Iran je tokom protekle godine javno uveo brojne nove sisteme usred sve većih tenzija sa SAD i njihovim saveznicima. Iranci se ponose svojim domaćim odbrambenim sposobnostima, prenosi RT.

U maju, usred eskalacije sukoba između Izraela i Palestinaca, Iran je otkrio tri nove odbrambene mašine, uključujući radarski sistem „Kuds“, raketni sistem zemlja-vazduh nazvan „9-dana“ i bespilotnu letelicu pod imenom „Gaza“ sa dometom od 2.000 kilometara.