03.09.2021.

18:58

Foto: Tanjug/AP

Planeta

TALIBANI TERAJU CIVILE DA HODAJU PREKO MINSKIH POLJA! Pobunjenici iz Pandžšira izneli teške optužbe protiv militanata!

- Koriste vojno sposobne muškarce iz Pandžšira kao oruđe za uklanjanje mina, teraju ih da hodaju preko minskih polja - napisao je Saleh na Tviteru.

Prema njegovim rečima, talibani su takođe prekinuli telefonske veze, isključili struju i uskratili su pristup medicinskoj pomoći.

Saleh je pozvao UN i lidere država da obrate pažnju na „očigledno terorističko i prestupno ponašanje talibana“.

Ranije je portparol talibana Zabiula Mudžahid saopštio da su pripadnici pokreta zauzeli nekoliko oblasti u Pandžširu i četiri kontrolna punkta, dok je portparol snaga otpora Fahim Dašti saopštio da je pokret likvidirao najmanje 450 talibana, a zarobio 130.

Pandžšir je jedina pokrajina Avganistana koja nije pod kontrolom talibana i nalazi se u planinskom predelu severnoistočno od Kabula.

Nakon neuspeha pregovora sa Frontom otpora Avganistana, talibani su započeli vojnu operaciju. Obe strane su izvestile o gubicima.

Smena vlasti u Avganistanu

Usled povlačenja američkog kontingenta iz Avganistana pobunjenici su pokrenuli ofanzivu i zauzeli sve veće gradove, proglasivši kraj dvadesetogodišnjeg rata. U najskorije vreme biće utvrđen oblik vladavine, a militanti ne pristaju na prelaznu vladu.

Predsednik Ašraf Gani pobegao je iz zemlje i dva dana kasnije uputio video-poruku iz UAE u kojoj je obećao da će se vratiti. Sa druge strane, potpredsednik Avganistana Amrula Saleh izjavio je da prema Ustavu on postaje šef države i pozvao na oružani otpor talibanima.