09.09.2021.

11:25

Foto:

Planeta

RUSIJA I BELORUSIJA UVEŽBAVAJU NAPAD NA ISTOČNO KRILO NATO?! Alijansa ogorčena, nisu pozvani DA POSMATRAJU, zahtevaju TRANSPARENTNOST!

- Pozivamo Rusiju i Belorusiju da deluju na predvidljiv i transparentan način i u skladu sa svojim međunarodnim obavezama - izjavila je portparol NATO-a Oana Lunđesku komentarišući rusko-beloruske vojne vežbe "Zapad 2021" koje počinju u petak, 10. septembra.

- Kao i uvek, NATO ostaje na oprezu, održavajući uravnotežen stav. Držimo otvorene kanale komunikacije sa Rusijom u skladu sa našim pristupom u dva koloseka, kombinujući odbranu i odvraćanje dijalogom. Takođe ćemo ostati u kontaktu sa Minskom, ako bude potrebno - rekla je predstavnica Severnoatlantske alijanse.

Ona je istakla da je transparentnost rusko-beloruskih aktivnosti posebno važna s obzirom na povećanu vojnu aktivnost na istočnoj granici NATO kako bi se izbegli incidenti.

- Obim i opseg prethodnih vežbi "Zapad" daleko su premašili ono što je Rusija ranije najavila. Sve nacije imaju pravo da vežbaju svoje oružane snage, ali takođe treba da poštuju svoju posvećenost transparentnosti - dodala je ona i naglasila da NATO nije dobio poziv da pošalje svoje posmatrače, iako su strane koje organizuju vežbu, u skladu sa Bečkim dokumentom OEBS -a, dužne da to učine u slučaju kada u manevarima učestvuje više od 13.000 ljudi.

S druge strane, Varšavski centar za istočne studije (OSV) primetio je da su strateške vežbe Zapad 2021 zakazane za 10. do 16. septembra najvažniji poduhvati Oružanih snaga Rusije i beloruske vojske.

- Štaviše, testiraće spremnost Oružanih snaga Ruske Federacije i Saveta bezbednosti za izvođenje operacija na istočnom boku Alijanse, ali će ispitati i državne strukture u smislu sveobuhvatne zaštite operacija i funkcionisanja u uslovima oružanog sukoba - naveli su iz centra.