14.09.2021.

20:59

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Planeta

NIKAD VEĆE JEDINSTVO SRBIJE, SRPSKE I SPC! Dodik poručio da 21. vek mora biti VEK UJEDINJENJA! /FOTO, VIDEO/

- Uvek smo branili svoju slobodu. Naše pismo je bilo potrebno da sačuvamo svoj identitet. Jedan gorostas za naš narod, a to je SPC, učinila je sve da očuva naš jezik, pismo, govor, krsnu slavu, identitet. Da nije bilo SPC i njene borbe, izgubili bi svoj identitet još za vreme Osmanskog carstva - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da svako sa svojim obavezama, brani i čuva to jedinstvo.

- Srpsko jedinstvo podrazumeva naše okupljanje, našu borbu u ekonomiji, a rezultati nisu mali. Izgradnja auto-puta i mnogobrojni zajednički projekti su tu - naveo je Dodik, poručivši:

"Ako je 20. vek bio vek stradanja srpskog naroda, neka 21. bude vek ujedinjenja".

"Zaštita identiteta je naš zajednički interes"

Na akademiji se obratila i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović koja je navela da za Republiku Srpsku, jačanje veza sa Srbijom, kao i unapređenje saradnje ostaju prioritetni zadaci.
Cvijanovićeva je ukazala da kada se danas u Srpskoj govori o jedinstvu, ne misli se na jednoumlje, niti na jednostranačje, već na okupljanje s ciljem zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

- Važan korak u očuvanju našeg identiteta biće usvajanje Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma u skupštinama Srbije i Republike Srpske. Zaštita identiteta je naš zajednički interes i naše neotuđivo pravo koje ostvarujemo bez namere da bilo koga ugrozimo ili oštetimo. Naprotiv, želimo mir, stabilnost i prosperitet, kako našim građanima, tako i svima drugima u regionu - kazala je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će, bez obzira na besmislene opstrukcije iz Sarajeva, biti nastavljena realizacija strateških projekata, poput izgradnje aerodroma u Trebinju, hidroelektrane Buk Bijela, kao i auto-puta Banjaluka – Beograd, preneo je RTRS.

- I sigurno nikoga nećemo pitati ni u Sarajevu, ni bilo gde u svetu, da li ćemo dostojno da obeležimo mesto najmasovnijeg stradanja našeg naroda u istoriji gradeći svetilište i memorijalni centar u Donjoj Gradini - kazala je Cvijanovićeva.

"Niko nikada neće moći da sruši jedinstvo srpskog naroda"

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević, koja kao izaslanik predsednika Srbije prisustvuje Akademiji u Banjaluci, poručila je da je srpski narod jedan i nedeljiv.

- Naša prošlost, sadašnjost i budućnost su isti - istakla je Darija Kisić Tepavčević.

Ona je navela da danas slavimo zajednički praznik i ponosno ističemo svoju srpsku trobojku.

- Slavimo slobodu, onu za koju smo se u prošlosti borili. I niko nikada neće moći da sruši jedinstvo srpskog naroda - kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Prenela je čestitke predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa iskrenim željama da Republika Srpska istraje u svojoj borbi za očuvanje identiteta srpskog naroda u BiH, da se nastavi razvoj infrastrukture i ključnih projekata kao preduslova za ostanak srpskog naroda na tim prostorima.

Tagovi:
Liga šampiona SPC Banjaluka Milorad Dodik Dan srpskog jedinstva