15.09.2021.

08:14

Foto: AP/Photo

Planeta

ONI SU NAJMANJA ARMIJA NA SVETU, ALI ČUVAJU JEDNOG OD NAJMOĆNIJIH LJUDI! Imaju samo 140 vojnika, a sada razmišljaju o nečemu što će ući u istoriju! /FOTO/

Švajcarska garda, najmanja armija na svetu sa samo 140 vojnika, razmatra ranije nezamislivo - da u svojim redovima uvrste i žene.

Uporište konzervativizma čak i po standardima Vatikana, Švajcarska garda je proslavljena institucija od svog osnivanja 1506.

Regruti u drevnom korpusu moraju biti slobodni, katolici švajcarske nacionalnosti, stari između 19 i 30 godina.

Moraju da služe najmanje dve godine štiteći Papu i dajući stražu ispred bazilike Svetog Petra.

Sada dolazi do potencijalne revolucije, maleni korpus najavio je da gradi nove kasarne unutar zidina Vatikana koje bi omogućile gardi da primi i žene vojnike.

Informer

Švajcarska garda

Postojeće kasarne su toliko skučene da neki pripadnici "minijaturne vojske" moraju da žive izvan suverene gradske države. U kasarni dva ili čak tri stražara moraju da dele sobu.

Nova kasarna koja će koštati 50 miliona švajcarskih franaka omogućiće čitavom korpusu da živi u Vatikanu i imaće pojedinačne sobe sa kupatilima.

- To znači da bismo u budućnosti, ako se donese odluka, mogli u njima da smestimo i žene - rekao je poručnik Urs Britenmoser, portparol Švajcarske garde, i dodao:

- Ta odluka još nije doneta i ona je na nadređenima, a završnu reč ima papa Franja. Morali bi se promeniti propisi.

Prilagođavanje šlemova i pancira vojnicama ne bi trebalo da predstavlja preveliki izazov, više se ne prave od kovanog metala već od plastike koju proizvode 3D štampači.

Informer

Švajcarska garda

Plastični šlemovi i oklopi mnogo su lakši od starih metalnih koji su bili posebno teški za nošenje tokom vrelih rimskih leta.

Indicija da će doći do istorijske promene proističe i iz izjave Žan Pjera Ruta iz Fondacije Švajcarske garde koji je napomenuo da su nove kasarne grade tako da se obezbedi prostor za žene.

Otvaranje novih kasarni se planira za 6. mart 2027. godine na 500. godišnjicu pljačke Rima 1527. godine, kada je 147 švajcarskih gardista položilo živote u odbranu pape Klementa VII.