15.09.2021.

10:21

Foto: informer

Planeta

SRPSKE TROBOJKE U AUSTRIJI: Praznik svih Srba obeležava se u dijaspori

- Obeležavanje 15. septembra kao Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave prvi je dan koji svi Srbi, gde god živeli, mogu da slave kao svoj praznik, koji nije ni dan državnosti neke od zemalja u kojima žive, niti je verski praznik, već sve Srbe okuplja upravo po tome što su - Srbi - kaže predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Luka Marković.

- Mnogo je važno to što su Srbija i RS ustanovile taj praznik, to je možda jedan od najbitnijih datuma. Prvi datum da možemo svi Srbi, bez obzira odakle dolazimo i gde živimo da imamo svoj zajednički dan, jer smo mi svi Srbi - rekao je Tanjugu Marković.

Kako kaže, to je dan koji nije ni dan državnosti Srbije, ni rođendan ili slava RS, niti drugih država Evrope ili sveta, već samo - srpski.

- Nema veze sa crkvom ni sa jednom državom, to je, jednostavno, praznik svih Srba - ističe Marković.

Nema srpskog jedinstva bez uključenja dijaspore


Na pitanje da li može da postoji srpsko jedinstvo bez uključenja srpske dijaspore, Marković je uveren da je to nemoguće.

- Možemo da se ugledamo na Izrael po tom pitanju. Na Jevreje koji imaju veliku dijaposru, koja jednostvano održava i pravi tu državu. Svaki Izraelac na planeti živi jednim delom i u Izraelu. Samo tako država može da bude sigurna i stabilna matica svima - ukazao je Marković.

Kako kaže, nijedno dete ne može bez majke i kada izgubi roditelje, izgubio je deo sebe.

- Tako da svako od nas, svaki Srbin koji bude izgubio maticu, izgubio je deo sebe - uveren je Marković.