15.09.2021.

14:08

Foto: AP/Tanjug

Planeta

Šok u Avganistanu! Talibani ZOVU zapadne sile da SE VRATE i imaju samo JEDAN USLOV! /FOTO/

U videu ispred sebe imao je pušku, ali Mavlavi insistira da je vreme borbi prošlo. On je pozvao zapadnjačke sile da se vrate u Avganistan, međutim, da umesto oružja, ponesu novac. 

- Suočili smo se u borbi, ali se nismo upoznali u miru. Sada imate priliku da osvojite naša srca i usrećite nas ukoliko priznate ovu vladu - izjavio je Mavlavi, koji je rodom iz Helmanda, a borio se za talibane još dok je ta militantna grupa kontrolisala Avganistan.

Informer

Sada, kada su talibani preuzeli kontrolu nad Laškar Garom, glavnim gradom Helmenda, borbe su u ovoj oblasti završene prvi put nakon dve decenije. Britanski vojnici koji su poginuli u ovom ratu stradali su upravo u ovoj provinciji, boreći se protv talibana.


Kao i većina Avganistana i provincija Helmand nalazi se na ivici finansijskog kolapsa. Njihov guverner je, po uzoru na druge talibanske zvaničnike pozvao strane vlade da pomognu u popunjavanju ekonomske praznine.

Informer

- Sve te strane zemlje napale su i ubile naše žene, našu decu i naše stare, i sve uništile. Sada bi međunarodna zajednica trebala da pošalje humanitarnu pomoć i usresredi se na razvoj obrazovanja, poslovanja i trgovine u Avganistanu - izjavio je on.

Informer

On dodaje da međunarodna zajednica pomaže zemljama koje imaju podršku svojih civila, piše Gardijan.

- Doneli smo sigurnost i imamo podršku naših ljudi, pa bi oni trebali da nam pomognu i priznaju našu vladu - izjavio je Mavlavi.

Informer

Ovakve poruke talibanskih lidera ukazuju da je situacija u ratom razorenoj zemlji veoma teška.

Informer


Ljudi koji su radili za strane nevladine organizacije pobegli su ili su im projekti stali, restorani su poluprazni, a poslovanje u prodavnicama je veoma loše.

Khatera, koja ima četvoro dece, ostala je udovica kada je njen suprug koji je bio vojnik poginuo u borbi ove godine. Ona je počela da radi kao kućna pomoćnica u gradu, kako bi mogla da prehrani svoju decu, ipak, većina njenih poslodavaca u međuvremenu je evakuisana iz zemlje.

Informer

Male mesečne novčane naknade koje je dobila kao udovica vojnika je takođe prestala da dobija, i samim tim više nije imala za kiriju. Bez rođaka da je prime, porodica je primorana da spava na ulici.

- Nemam problema sa talibanima, moja deca moraju da jedu. Poslednju vladu je priznao ceo svet, sada treba da priznaju i ovu da bi mogli da nam pomognu - rekla je ona.

Informer

To je ista poruka koju Mavlavi želi da pošalje stranim silama.

- Naša poslednja poruka za sve zemlje NATO -a je da smo im mi pomogli. Trebalo bi da budu zahvalni što smo im dali priliku da mirno odu, mogli smo da ih zaustavimo i tada ne bi mogli da odu bez borbe. Zato treba što pre da priznaju našu vladu - rekao je Mavlavi na kraju svog obraćanja.