18.09.2021.

10:34

Foto: Reuters

Planeta

KURC PODRŽAO SRBIJU, PA OTREZNIO BRISEL - Kina i Turska samo čekaju...

Kurc je naglasio pitanje važnosti dijaloga Beograda i Prištine, vojne neutralnosti, srpske spoljne politike koja nije uvek u saglasnosti sa Briselom, a govorio je o mogućim posledicama ako Evropa odustane od svoje posvećenosti regionu Zapadnog Balkana, gde bi drugi poput Turske ili Kine popunili vakuum koji bi tada nastao.

On je u intervjuu za Blic rekao da je Srbija sidro stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da je pokrenula mnoge ekonomske reforme i da se nada da će uskoro doći do otvaranja klastera koje će dozvoliti da se približavanje Srbije EU nastavi u mnogim oblastima. Kurc smatra da to nije samo u interesu Srbije, već da mora biti i u interesu Evropske unije.

Austrijski kancelar je poručio da Evropa mora da ispuni svoje obaveze i nastavi da svim zemljama Zapadnog Balkana nudi verodostojne perspektive za pridruživanje, a da je u isto vreme važno da sve države regiona uključujući i Srbiju ambiciozno nastave sa reformama.

 

Informer

Sebastijan Kurc pružio podršku Srbiji na njenom evropskom putu

Kurc je potvrdio da će Austrija nastaviti da znanjem podržava Srbiju u reformama i da će se dosledno zalagati u EU za pristupanje svih zemalja Zapadnog Balkana, što je, kako je izjavio, evropski konsenzus i biće tema neformalnog Evropskog saveta u Ljubljani početkom oktobra.

Po njegovim rečima, dalji napredak u dijalogu Beograda i Prištine je neophodan za napredak u procesu pridruživanja i da je važno vratiti više dinamike u ove pregovore, što je obaveza obe strane.

On je poručio i da bi tokom približavanja EU trebalo usvojiti i spoljnopolitičke stavove Unije, u kontekstu spoljne politike Srbije prema Rusiji i Kini, ali smatra da su dobri odnosi i sa Briselom i Pekingom i dalje mogući, na jednakim osnovama, bez stvaranja odnosa zavisnosti.

Kurc je mišljenja i da je vojna neutralnost Srbije ostvariva u okvirima Unije na osnovu dosadašnjih iskustava, ako to bude odluka srpske vlade.