19.09.2021.

13:35 >> 14:15

Foto: AP Photo/John Locher

Planeta

PRVA PREDIZBORNA RUNDA Mani Pakjao ulazi u predsednički ring

Pakjao je prihvatio nominaciju svojih političkih saveznika tokom nacionalne skupštine svoje političke frakcije u vladajućoj stranci PDP-Laban, samo nekoliko dana nakon što je suparnička frakcija imenovala senatora Kristofera Bong Goa, Duterteovog dugogodišnjeg pomoćnika za svog predsedničkog kandidata, prenosi Rojters.

- Ja sam borac i uvek ću biti borac, i u ringu i van ringa. Prihvatam vašu kandidaturu za predsednika Filipina - rekao je senator Pakjao (42) tokom skupštinskog govora.

Jedan od najvećih boksera svih vremena i jedini koji je u svojoj 26-godišnjoj sportskoj karijeri imao svetske titule u osam različitih verzija Pakjao se smatra legendom boksa, međutoim uprkos svojoj popularnosti on zaostaje u anketama za Duterteovom ćerkom Sarom Duterte-Carpio koja je vodeći kandidat.

Nekoliko nedelja nakon što je osporio Dutertea zbog njegovog stavova o Kini i dosijea o korupciji, Pakjao u julu svrgnut sa sa pozicije lidera PDP-Labana, ali je njegova frakcija odbacila njegovo svrgavanje.

Pakjao, nekada bliski saveznik predsednika Dutertea, tvrdi da se o više od 10 milijardi pesosa (200 miliona dolara) pomoći za saniranje posledica pandemije namenjenih siromašnim porodicama ne vodi računa i dodaje da je to samo jedno otkriće u njegovoj istrazi korupcije.