19.09.2021.

16:29

Foto:

Planeta

SVET UŽASNUT MASAKROM na Farskim ostrvima! Vlada MORA da preispita propise koji predstavljaju tradiciju

Lov na kitove je drevni, i on je jednostavno integralni deo farske kulture. Međutim, delfini imaju drugačiju ulogu u društvu, a lov na atlantskog belobokog delfina, kako navodi vlada Farskih ostrva nije deo farske tradicije u istoj meri i ne deli isti kulturni legitimitet.

Javnost je negodovoala nakon što je ogromno jato delfina pobijeno, i pokrenula se raspravao tome da li bi trebalo zabraniti lov na delfine.

Saopštenje vlade jeste da će sada morati da se preispitaju propisi o lovu na delfine.

Prošlonedeljni masakr delfina bio je krvaviji nego inače, iz razloga jer je jato bilo tri puta veće od od drugog najvećeg, zbog čega su delfini uterani u zaliv i ubijani u plićaku.

- Uzimamo ovaj slučaj veoma ozbiljno. Iako se svi ti lovovi smatraju održivima, pažljivo ćemo pratiti lov na delfine i koju ulogu treba da imaju u farskom društvu. Vlada je odlučila da započne evaluaciju pravila lova na atlantske beloboke delfin - izjavio je premijer Bardur a Steig Nilsen.

Farska ostrva imaju 53.000 stanovnika, gde više od 83 posto njih još uvek podržava ubijanje kitova pilota, koji su podvrsta delfina. Prema anketi koju je početkom sedmice objavila lokalna televizija, 53 odsto ostrvljana se protivi ubijanju belobokih delfina.