19.09.2021.

20:48

Foto:

Planeta

Glasanje u Rusiji je ZAVRŠENO! Nakon prebrojavanja devet odsto listića, UBEDLJIVO VODI Jedinstvena Rusija! Odmah posle nje su Komunisti

Na parlamentarnim izborima u Rusiji do sada je prebrojano 9 odsto glasačkih listića, izgleda da će vladajuća stranka Jedinstvena Rusija ostati glavna politička snaga u zemlji narednih pet godina, vodeći u pakovanju sa 38,7% glasova.

Jedinstvenu Rusiju sledi Komunistička partija sa 25% i Liberalno demokratska partija, koje do sada imaju 9,6% glasačkih listića, prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija, a prenosi RT.

Informer

Biračka mesta širom zemlje bila su otvorena od 8:00 do 20:00 po lokalnom vremenu, poslednji put su se zatvorila u najzapadnijem regionu Rusije Kalinjingradskoj oblasti u 21:00 po moskovskom vremenu.

S obzirom na to da je glasanje na izborima za stanovnike Kamčatke i Čukotke počelo 16. septembra u 23:00 po moskovskom vremenu, ukupno za Ruse, izborni proces je trajao skoro četiri dana.

Informer

Građani Ruije koji se nalaze u inostranstvu i dalje mogu učestvovati u izbornim procedurama, poslednja biračka mesta biće zatvorena u ruskim diplomatskim predstavništvima u zemljama Severne i Južne Amerike, kada se sumiraju rezultati glasanja u Ruska Federacija.


Godine 2021, savezni izbori su, zbog nepovoljne epidemiološke situacije povezane sa širenjem koronavirusa, prvi put održani u tri dana, i to 17., 18. i 19. septembra. Prema podacima Centralne izborne komisije Rusije, 18:00 po moskovskom vremenu u nedelju, preliminarna izlaznost birača bila je 45,15%. Poređenja radi, izlaznost na izborima za Državnu dumu 2016. godine bila je fiksna na 47,88%.

Istovremeno, 2021. godine u sedam regiona Ruske Federacije, uključujući Moskvu, korišćena je tehnologija daljinskog elektronskog glasanja, ukupno se za učešće prijavilo oko 2,6 miliona birača od 108 miliona. u šest regiona Ruske Federacije iznosilo je 93,21%

Informer

Prema CIK -u i ruskim i međunarodnim stručnjacima, izbori su održani bez ozbiljnijih prekršaja. Prema rečima šefice Centralne izborne komisije Ele Pamfilove, prekršaji na izborima postali su "reda veličine manje" u poređenju sa pokazateljima prethodnih izbornih ciklusa, ali se svako od ovih kršenja "ne može sakriti".

Prema podacima CIK -a u 17.30 po moskovskom vremenu u nedelju, glasački listići su proglašeni nevažećim u 17 konstitutivnih subjekata Ruske, ukupno 8.539 glasačkih listića na 54 biračka mesta.

Prema rečima Pamfilove, na teritoriji Rusije potvrđeno je samo 12 slučajeva popunjavanja glasačkih listića u 8 konstitutivnih subjekata Ruske Federacije.

Istovremeno sa izborima za Državnu dumu, održani su direktni izbori za šefove devet konstitutivnih entiteta Ruske Federacije i 39 regionalnih parlamenata.