24.09.2021.

10:13

Foto:

Planeta

Posle preležanog kovida sada imaju OZBILJNE ALERGIJSKE REAKCIJE! Nekim ljudima se javljaju opekotine i OTPADAJU IM SLOJEVI KOŽE!

Epikutano testiranje je metoda kojom se dokazuje alergija – preosetljivosti osobe na supstancu sa kojom osoba (koža) dolazi u ponavljani kontakt i koja se ispoljava kao upala kože – kontaktni alergijski dermatitis.

Frizeri širom Velike Britanije počeli su izveštavati da neki od njihovih klijenata, koji su se oporavili od kovida-19, sada imaju nove, ozbiljne alergijske reakcije, poput osipa i opekotina nakon farbanja kose.

Kako prenosi BBC, naučnici sa Imperial College London istražuju da li i kako bolest, odnosno koronavirus, može reprogramirati naš imunološki sistem.

Britansko udruženje, koje zastupa frizere i kozmetičare, upozorava sve zaposlene u ovim profesijama na obavezu da obave dodatne epikutane testove (tzv. Patch test) kako bi izbegli moguće sudske postupke.

Epikutani test se koristi za dokazivanje kasne reakcije preosetljivosti na kontaktne alergene - alergeni se nanose na kožu leđa, a test se očitava nakon 48 i 72 sata.

Informer

Frizeri se masovno žale na alergiju

Iako već deset godina koristi istu boju kose, Gema, koja je preležala kovid-19, imala je reakciju na epikutano testiranje.

Iz njenog frizerskog salona kažu da su četiri njihove mušterije već imale isti problem otkako su počele da sprovode pomenuta alergološka ispitivanja.

- Dan nakon testa, osetila sam kako mi peče koža iza uha, a kako je vreme prolazilo, stvari su se samo pogoršavale, doslovno sam izgubila slojeve kože - rekla je Gema.

- Ovo nije jedini incident i zato je testiranje u mom salonu obavezno - kaže Gemina frizerka Stejsi Klejn.