26.09.2021.

09:52

Foto:

Planeta

Levica i desnica ponovo zajedno na Islandu

Na osnovu oko trećine glasova prebrojanih do jutros, savez je osvojio 38 od 63 mesta u parlamentu, iako nije sigurno da će tri stranke nastaviti da vladaju zajedno.

Veliki pobednik, prenosi Hina, moze biti umereno desničarska Stranka napretka koja je na putu da od pokreta Levo-Zeleni, premijerke Jakobsdotir, preuzme poziciju drugorangirane islandske stranke, iza najbolje kotirane konzervativne Stranke Nezavisno bivšeg premijera Bjarnija Benediktsona.

Prema projekcijama, stranka Nezavisno mogla bi da osvoji 24,3 posto glasova, pokret Levo-Zeleni 14,7 posto glasova i devet mesta u parlamentu, dva manje nego pre četiri godine.

Informer

Uputstva za birače na glasačkom mestu u Rejkjaviku


Ovu evropsku zemlju, sa oko 370.000 stanovnika, koja nije članica EU, poslednje četiri godine vodi premijerka Katrin Jakobsdotir koja uživa popularnost među Islanđanima, ali njen pokret Levo-Zeleni izgubio je deo podrške nakon prošlih parlamentarnih izbora 2017. godine kada je formirana neuobičajena koalicija s konzervativnom strankom Nezavisnost i liberalnom Strankom napretka.

Nakon godina političkih skandala i nepoverenja u političare posle finanisijske krize 2008. godine, Island je od 2017. godine stabilna država pod vladajućom koalicijom levice i desnice, preneo je ranije Rojters.

Trenutna koalicija na čelu sa pokretom Levo-Zelenih premijerke Katrin Jakobsdotir osvojila je mandat obećanjem da će osigurati stabilnost i nakon 2017. godine.