28.09.2021.

20:19

Foto: Printskrin video

Planeta

KOMŠIJE, ŠTA ĆE VAM TOLIKO ORUŽJE?! KUPUJU 24 BORBENA AVIONA RAFAL" I TRI NOVE FREGATE! Znate li vi to nešto što...

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozdravio je novi dogovor sa Grčkom i dodao da će on ojačati nezavisnost EU.

- Doprineće evropskoj bezbednosti, jačanju evropske strateške autonomije i suvereniteta, a time i međunarodnom miru i bezbednosti - poručio je Makron.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije u Parizu, grčki premijer Kirjakos Micotakis je rekao da su njegova zemlja i Francuska odlučili da unaprede bilateralnu saradnju kada je reč o odbrani.

Micotakis je naveo da sporazum otvara put autonomnoj evropskoj odbrani i da učvršhuje grčko-francusko prijateljstvo, koje nadilazi okvire EU i NATO-a.

- Ovo će nas vezati decenijama - rekao je Micotakis.

(VIDEO/FOTO) ZNAJU ŠTA VREDI! SRPSKI "LAZAR 3" PRVI PUT U STRANOJ ARMIJI! Prikazan na vojnoj paradi, društvo mu pravili ruski Kamaz, turski barjaktar...

U skladu sa sporazumom, zvanična Atina takođe ima mogućnost kupovine i četvrtog ratnog broda od Francuske.

Grčka je ove godine već naručila 24 borbena aviona „Rafal", što je čini prvom zemljom Evropske unije koja je kupila ratni avion.

Ovaj dogovor o kupovini naoružanja, koji je Makron nazvao novim odbrambenim savezom, dolazi samo nekoliko dana nakon što je objavljeno da će Australija dobiti prvu nuklearnu podmornicu u sklopu partnerstva o bezbednosti koje su dogovorile SAD sa Australijom i Velikom Britanijom, što će im omogućiti da dele odbrambenu tehnologiju.

ŠOK OTKRIĆE! U MISIJU UNIŠTAVANJA UKRAJINSKIH STRATEŠKIH BOMBARDERA TU-160 BILI SU UKLJUČENI I MOSKVA I NATO I AMERIKA! Cilj je bio...

Francuska je tada odmah oštro reagovala pošto je Australija ranije imala dogovor o podmornicama s francuskom kompanijom „Naval Grup" vredan 90 milijardi dolara.