04.10.2021.

17:12

Foto: Informer/Fotomontaža

Planeta

Ovako izgleda život u ženskom zatvoru u Kabulu! NISU POČINILE ZLOČIN, ali ipak SU ZATVORENE, EVO I ZAŠTO!

Iako se "moralni zločini", uključujući preljubu ili beg od kuće, prema kaznenom zakonu ne smatraju zločinom, stotine žena su zatvarane zbog toga.

Mujda je rodila bebu pre 15 dana u zatvoru, nju i njenog dečka uhapsili su talibani jer je ona pobegla od kuće, a porodica joj nije dozvolila da se uda za svog momka i prislino je udata za rođaka.

Ni ona ni njen dečko nisu optuženi, ali su već skoro mesec dana u zatvoru.

- Ovde nismo srećni, nisam želela da se porodim ovde, a i ako se razbolimo, talibani nas ne vode kod lekara. Trenutno mi je dete bolesno i ne idemo kod lekara - objašnjava Mujda.

Međutim, avganistanski zakon ne poznaje ''moralne zločine'', žene često bivaju zatvarane zbog biranja partnera ili bega od kuće, a zbog njihovih izbora mogu ih ubiti članovi porodice ili vlast.


- Rečeno mi je da se ne mogu udati za oca ove bebe, nisam počinila nikakav zločin, nisam bila srećna i vratila sam se ocu moje bebe. Želim da budem srećna - izjavila je Mujda.

Informer

Od preuzimanja vlasti u avgustu, talibani žene odvode u zloglasni Pul-e-čarki zatvor.

- Postoje određeni zločini, na primer, ako žena pobegne sa muškarcem, a oni se ne venčaju, to se smatra otmicom - izjavio je upravnik zatvora mula Abdul Akund.

Informer


- Takođe, ako žena ima muža i pobegne ljudi to prijavljuju i biće pritvorena - dodao je on.

Neke od žena u zatvoru ranije su živele u sigurnim kućama, a mnoge od njih su zatvorene nakon dolaska talibana na vlast.