12.10.2021.

10:51

Foto:

Planeta

PONOVO ŠAMAR RUSIJE JAPANU "Mi smo pobedili u Drugom svetskom ratu"

Kako je Kosačov rekao za Sputnjik, ovo nije najuspešniji početak za novog premijera, ako on zaista teži postizanju bilo kakvih sporazuma sa Rusijom pa i mirovnog sporazuma.
- Sudeći po svemu, izjava je upućena više domaćoj javnosti, s ciljem da se pokaže odlučnost i nepopustljivost - rekao je Kosačov.

Informer

Izjavu japanskog premijera komentarisao je za Sputnjik i zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije, senator Vladimir Džabarov, koji naglašava da teritorija Rusije nije deljiva i da granice Ruske Federacije nisu predmet razmatranja.

- Ovaj indikativan nastup u parlamentu služi kako bi se smirila japanska javnost i političke partije - smatra Džabarov.

Senator je naveo da će se svaki napad na teritoriju Rusije smatrati agresijom.
Džabarov je izrazio žaljenje, jer takve izjave japanske strane ne doprinose poboljšanju odnosa. On smatra i da će novom premijeru biti teško da objasni Moskvi svoju poziciju - na osnovu čega govori o suverenitetu nad Kurilskim ostrvima.
Govoreći o potpisivanju mirovnog sporazuma među državama, koje Japanci povezuju sa pitanjem pripadnosti Kurilskih ostrva, Džabarov je rekao:

- Živeli smo 75 godina bez mirovnog sporazuma i još ćemo živeti.

Gradonačelnik Kurilskog rejona Iturup Vadim Rokotov je ovim povodom rekao da na Kurilskim ostrvima čekaju Japance kao turiste ili kako bi započeli neki biznis.

Informer


- Često se čuju izjave ovog tipa i mi smo na njih navikli. Sa dolaskom svakog novog lidera Japana čuje se i poziv za rešavanje teritorijalnog pitanja. Želim da podsetim da su nedavno unete izmene u naš Ustav, u kojima se govori o sprečavanju da se ta teritorija otuđi. Stanovnici Kurila su jednoglasno glasali za ove izmene - rekao je Rokotov za Sputnjik.


Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije bio potpisan. Sovjetski Savez i Japan potpisali su 1956. godine Zajedničku deklaraciju u kojoj je Moskva pristala da razmotri mogućnost predaje Japanu ostrva Habomai i Šikotan nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, a sudbina Kunašira i Iturupa nije pomenuta.

Informer

 

Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravne osnove, nije upitan.
Nakon sastanka lidera Rusije i Japana u Singapuru 14. novembra 2018. tadašnji japanski premijer Šinzo Abe je izjavio da su se strane dogovorile da ubrzaju proces pregovora o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine.