12.10.2021.

14:03

Foto:

Planeta

DIPLOMATSKI SUKOB RUSIJE I AMERIKE ĆE KULMINIRATI "Ne isključujemo novo zaoštravanje sa SAD"

Razgovori sa Nulandovom u Ministarstvu spoljnih poslova u Moskvi trajali su oko dva sata, a Rjabkov ih je opisao kao krajnje otvorene.

- Razgovor je bio koristan, ali nema slaganja pozicija dve strane. Amerikanci nemaju sluha za našu logiku, naše zahteve. Ali, bez obzira na to, razgovor je bio koristan - rekao je Rjabkov za Sputnjik.

Informer


Dodao je da Rusija ne isključuje ni opciju zamrzavanja rada ruske diplomatske misije u SAD, mada bi, kako ne naveo, želela da izbegne taj scenario.

- Želeli bismo da to izbegnemo. Ali ne možemo da isključimo takav scenario u najgorem slučaju - rekao je on.


S tim u vezi kao glavno pitanje postavljeno je pitanje funkcionisanja diplomatske misije i problema sa izdavanjem viza, a prema rečima ruskog diplomate, napredak nije postignut, ali su planirane nove konsultacije na tu temu.

Rjabkov je rekao i da Ukrajina nije bila na dnevnom redu razgovora.

Nuland je rekla da je sa Rjabkovom razgovarala o bilateralnim odnosima.

- Drago mi je da sam opet u Rusiji i da se bavim našim bilateralnim odnosima - rekla je novinarima posle sastanka.

Informer


U Kremlju su saopštili da postoji mogućnost da se tema Ukrajine nađe na dnevnom redu razgovora Nulandove i Dmitrija Kozaka, zamenika šefa administracije predsednika Rusije.

SAD su ranije je izbacila određena lica sa sankcionog spiska kao zamenu za saglasnost ruskih vlasti za posetu zamenice državnog sekretara SAD, a Rjabkov je danas precizirao da je američku vizu dobio vršilac dužnosti zamenika direktora Odseka MIP za neširenje i kontrolu naoružanja Konstantin Voroncov.

Viktorija Nuland se smatra jednim od najvećih specijalista po pitanju Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, a u prethodnoj vlasti pod rukovodstvom Donalda Trampa ona je takođe obavljala funkciju pomoćnika državnog sekretara, ali za Evropu i Evroaziju.

Njena poseta Moskvi dolazi četiri meseca nakon samita šefova država, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, u Ženevi.