17.10.2021.

12:40

Foto:

Planeta

ODMORITE SE OD TVITERA Evroposlanica dala preporuku slovenačkim političarima

Ašito dolazi iz belgijske konzervativne stranke Novo flamansko savezništvo, a prošle sedmice je bila u višestranackoj delegaciji koju je predvodila holandska evroparlamentarka Sofi int Veld, s ciljem da se na terenu proveri delovanje pravne države, poštovanja ljudskih prava i slobode medija.

- Svojim kolegama u Evropskom parlamentu i u Evropskoj komisiji mogu zajamčiti da Slovenija ne postaje diktatorska država i da nije došlo do erozije vladavine prava. No, ton javne rasprave u Sloveniji je vrlo ružan, pa bih svim političarima savetovala da se odmore od Tvitera - rekla je Ašito za portal Politico.

Informer


Njene ocjene su blaže od onih Sofi int Veld, koja je nakon posete Ljubljani izjavila da u Sloveniji institucije dobro rade, ali da je zabrinuta zbog neviđene polarizacije i klime zastrašivanja, u čemu učestvuju i neki clanovi vlade, te da je zabrinjavajuce što raste pritisak na nezavisna tela, medije i novinare, prenosi agencija Hina.



Slovenački premijer Janša odbio je da se sastane sa delegacijom Evropskog parlamenta, a umesto toga je u poruci na Tviteru, koju je kasnije obrisao, neke evroposlanike, pa i članove delegacije, nazvao "marionetama" američkog milijardera i filantropa Džordža Soroša, protiv čega su protestovali holandski premijer Mark Rute i predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli.

Janšin način komunikacije osudile su opozicione leve stranke, a od toga su se ogradili i njegovi koalicioni partneri u vladi, pozvavši ga da se izvini evrozastupnicima.

Informer


Mediji i portali bliski premijeru Janši navode da je delegacija koju je predvodila holandska liberalna evropslanica imala politički "neuravnotežen" sastav, da je u pravnom smislu izašla iz okvira svog mandata i da je rezultat internacionalizacije domaćih pitanja.

Oni tvrde da na tome i na "ocrnjivanju" Janšine vlade insistira opoziciona levica, pred parlamentarne izbore koji ce se održati najkasnije do sredine iduće godine, mada se špekuliše i o mogućim prevremenima izborima nakon što Slovenija krajem ove godine završi sa mandatom predsedavajućeg Savetom EU.