27.10.2021.

18:11

Foto:

Planeta

LAVROV JASAN, RUSIJA NEĆE TRPETI VOJSKU SAD I NATO U SUSEDSTVU AVGANISTANA! Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan moraju da biraju - Moskva ili Zapad!

- Pozivamo susedne zemlje Avganistana da na svojoj teritoriji ne dozvole vojno prisustvo snaga SAD i NATO, koje planiraju da se tamo presele nakon što su napustile avganistansku zemlju - rekao je ministar tokom govora na sastanku susednih zemalja Avganistana (Rusija, Kina, Iran, Pakistan, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan), koji se održava danas u Teheranu, prenosi TASS.

Lavrov je rekao da su SAD uvek tretirale Avganistan samo kao instrument za rešavanje svojih geopolitičkih zadataka.

- Uporna želja zapadnjaka da preoblikuju Avganistan po svojim obrascima dovela je do tužnih posledica - unutrašnjeg neprijateljstva i krvoprolića, polarizacije društva, socio-ekonomskog kolapsa i humanitarne katastrofe. To je doprinelo divljanju međunarodnih terorističkih grupa, nezapamćenih u uslovima proizvodnje droge i korupcije - rekao je on.

PANIKA U PARIZU! Železnička stanica evakuisana! OTKAZAN POLAZAK ZA LONDON! /VIDEO/

- Kome je do toga stalo u Sjedinjenim Državama ili drugim zapadnim prestonicama? Avganistan, udaljen hiljadama kilometara, za njih je uvek bio samo zgodno oruđe za sprovođenje sebičnih geopolitičkih zadataka - dodao je Lavrov.

Lavrov je istakao da je danas Avganistan zemlja koja zapravo sve mora da počne od nule, da se gradi od ruševina - u bukvalnom i prenesenom smislu te reči.

IRAN ĆE RAZGOVARATI O NUKLEARNOJ TEHNOLOGIJI Pregovori će biti nastavljeni

- Ovo je prirodni katastrofalni rezultat dvodecenijskog nametanja američko-NATO modela izgradnje države - rekao je ministar.

Početkom avgusta, talibani su pojačali ofanzivu protiv avganistanskih vladinih snaga, ušli u Kabul 15. avgusta i sutradan objavili da je rat završen. Poslednje dve nedelje avgusta sa aerodroma u Kabulu, koji je bio pod zaštitom američke vojske, izvršena je masovna evakuacija zapadnih građana i Avganistanaca koji su sa njima sarađivali. U noći 31. avgusta, američka vojska je napustila aerodrom u Kabulu, okončavši skoro 20-godišnje vojno prisustvo SAD u Avganistanu. Početkom septembra objavljen je sastav privremene vlade Avganistana na čelu sa Mohamedom Hasanom Ahundom, koji je bio ministar spoljnih poslova tokom prve vladavine talibana i koji je pod sankcijama UN od 2001. godine.