01.11.2021.

13:34

Foto: Reuters

Planeta

NE RADI SE SAMO O BEZBEDNOSTI, VEĆ I O UGLEDU ZEMLJE! Erdogan propušta klimatski samit Cop26 zbog bezbednosnih protokola!

- Postojali su standardi bezbednosnih protokola koje smo tražili...To su bili standardi protokola koji su se uvek primenjivali za nas tokom svih naših međunarodnih poseta. Međutim, u poslednjem trenutku nam je rečeno da se to ne može ispuniti - rekao je Erdogan grupi novinara po povratku iz Rima u Istanbul - prenela je agencija AP.

Erdogan je tvrdio kako su standardi protokola koje je Turska tražila, zapravo omogućeni "drugoj zemlji", ali nije dalje precizirao o kome je reč, navodi AP.

- Naši zahtevi nisu ispunjeni, pa smo odustali od odlaska u Glazgov - rekao je predsednik Erdogan.

- Na kraju, nije se radilo samo o sopstvenoj bezbednosti, već o ugledu naše zemlje. Odgovorni smo za zaštitu ugleda naše nacije - istakao je turski predsednik.

Turska državna agencija Anadolija je izvestila da se predsednik Erdogan ranije danas vratio u Tursku sa samita G20 u Rimu, umesto da otputuje u Glazgov na klimatsku konferenciju COP26.

- Predsednik je doneo takvu odluku jer naši zahtevi u vezi sa brojem vozila za obezbeđenje i neki drugi zahtevi vezani za bezbednost nisu u potpunosti ispunjeni - rekao je visoki zvaničnik za Rojters.

Prethodno se očekivalo da će se Erdogan u Glazgovu sastati sa američkim predsednikom DŽoom Bajdenom, ali su se oni juče sreli u Rimu.