01.11.2021.

15:50

Foto: Evgeny Paulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Planeta

Razmeštanje američkih raketa u Evropi je OZBILJNA PRETNJA!

Putin u Sočiju ima niz sastanaka sa vojnim i bezbednosnim zvaničnicima o budućnosti ruske vojske i vojno-industrijskom sektoru, navodi Sputnjik.

Putin je takođe rekao da je učešće ratnog broda američke mornarice "Maunt Vitni" u vežbama NATO u Crnom moru deo trenda ka većoj vojnoj aktivnosti Zapada u blizini ruskih granica.

- Znate da je američki brod uplovio u Crno more. Možete ga videti kroz dvogled ili kroz nišan odbrambenih sistema - rekao je Putin.

Ranije danas, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio da je predsednik Rusije na sastanku sa predsednikom DŽozefom Bajdenom u junu u Ženevi upozorio američkog lidera da ne pokušavaju da naprave vojne baze u zemljama Centralne Azije, koristeći situaciju u Avganistanu.

Ta tema je isplivala, jer su već predvideli šta će se događati, kazao je Lavrov navodeći da je Putin tada rekao Bajdenu: "Mi smo kategorički protiv toga da pokušate, kako smo čuli, da se dogovorite sa centralnoazijskim državama o raspoređivanju dela vojnih struktura na njihovoj teritoriji kako bi, po potrebi, izvodili takozvane napade iza horizonta na teritoriju Avganistana".

Lavrov je primetio da su se SAD s takvim predlogom obraćale ne samo centralnoazijskim susedima Avganistana, već i drugim zemljama.