04.11.2021.

15:04

Foto: Pixabay

Planeta

Buster za sve je sledeći korak!

”Većina zemalja članica EU počela je da daje buster doze prvo kod ranjivih grupa, a prelazak na buster dozu kod opste populacije je verovatno sledeći korak u zaštiti javnog zdravlja”, kaže doktor Marko Kavaleri ispred EMA.

U EMA navode da se buster doza može davati odraslima najmanje šest meseci od pune vakcinacije Fajzerom, odnosno šest do osam meseci nakon druge doze Moderne.

"Treća doza Moderna vakcine uzeta 6 do 8 meseci nakon druge doze dovodi do porasta broja anitela. Studije nisu pokazale bezbednonse rizike, a antitela dobijena od buster doze pokazuju bolje rezultate u neutralisanju delta varijante u odnosu na nivo pre dobijanja buster doze", kaže Kavaleri.

On dodaje da je slično mišljenje dato ranije i za buster dozu Fajzera, te kaže da su ta mišljenja otvorila put za davanje buster doze odraslima, ukljucujući i one koji su u većem riziku od dobijanja Kovid-19”.

EMA navodi da trenutno nema posebne zabrinutosti kod korišcenja buster doze pored već poznatih nuspojava primarne vakcinacije.

"Pojave miokarditisa i perikarditisa kod buster doza se pažljivo posmatraju, a trenutno nema infromacija o tome da li je njihova pojava sličnog intenziteta kao u primarnoj vakcinaciji", zaključuje EMA.