09.11.2021.

11:09 >> 12:22

Foto:

Planeta

SVET STREPI, berze utrnule, čeka se prelomna vest iz Amerike!

STOXX 600 indeks vodećih evropskih deonica bio je u 9:30 gotovo nepromenjen u odnosu na juče i kreće se blizu rekordnih nivoa. Pritom, londonski FTSE indeks stagnira oko 7.300 bodova, dok je pariski CAC u minusu 0.05 odsto, na 7.042 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0.10 posto, na 16.062 boda.

I na azijskim berzama se jutros trguje oprezno pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, oko 9:30 bio u plusu 0.2 odsto. Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0.7 odsto, dok su cene deonica u Južnoj Koreji i Australiji skliznule između 0.1 i 0.3 odsto. U Hong Kongu i Šangaju blago su porasle.

Podršku tržištima pruža jučerašnji blagi rast cena deonica na Vol Stritu zbog čega su svi najvažniji berzanski indeksi dosegli nove rekordne vrednosti.

Najviše su juče porasle cene dionica u industrijskom i rudarskom sektoru jer je u subotu Kongres prihvatio predlog zakona predsednika Džozefa Bajdena o ulaganjima u infrastrukturu.

"Tako će još 1.000 milijardi dolara biti ubačeno u privredu, koja ionako stabilno raste. Ulagači smatraju da je to vrlo dobro za tržište deonica", kaže Pol Nolti, portfelj-menadžer u kompaniji Kingsview Asset Management.

Veći rast Vol Stri sprečio je juče pad cene deonice Tesle za gotovo 5 odsto jer bi osnivač kompanije Elon Mask mogao da proda 10 odsto svojih deonica.

Mask je, naime, u nedelju na Tviteru postavio pitanje bi li trebalo da proda te deonice, a gotovo 58 odsto odgovora u anketi bilo je za prodaju.

Na tržištima vlada oprez i zbog toga što će u sredu biti objavljen podatak o inflaciji u SAD-u, koji bi mogao da utiče na očekivanja u vezi s povećanjem kamatnih stopa američke centralne banke.

"S obzirom na to da je predsednik Feda Džerom Pauel nedavno istakao da će centralna banka biti strpljiva po pitanju kamata, rast inflacije i plata se intenzivira. A to znači da otkucava vreme do kada se može držati te linije", pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.