13.11.2021.

08:38

Foto: Tanjug/AP

Planeta

SEVAJU VARNICE NA NEBU! Ruski i britanski borbeni avioni OČI U OČI

"Brzom reakcijom RAF, avioni tipa Tajfun su uzletili iz vazdušnih baza Losimut i Koningsbi i odgovorili su ruskom Tu-160, koji se približavao britanskom vazdušnom prostoru, a sve je urađeno u koordinaciji sa nekoliko saveznika NATO", objavio je RAF na Tviteru.

Prema britanskom ministarstvu odbrane, dva ruska aviona nisu ušla u britanski vazdušni prostor.

Ranije u petak, holandsko ministarstvo odbrane objavilo je da su dva belgijska borbena aviona tipa F-16 presrela ruske bombardere Tu-160.

Ruska ambasada u Velikoj Britaniji je saopštila da u poslednje vreme britanski političari i vojska često navode Rusiju kao pretnju da bi opravdali povećanje budžeta za odbranu i vojno prisustvo Britanije u drugim regionima, preneo je TAS S.

Informer

Britanski "tajfun" ispratio je ruskog bombardera



Ruske diplomate su takođe ukazale na to da brojni britanski avioni koji presreću ruske avione predstavljaju neopravdano trošenje materijalnih i ljudskih sredstava, koji stvaraju dodatne rizike za civilnu avijaciju.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva ruska strateška bombardera Tu-160 održala 15-časovni let iznad neutralnih voda u Barencovom, Norveškom i Severnom moru, a pratili su ih povremeno borbeni avioni RAF.

Ruska vojna agencija je naglasila da posada regularno obavlja letove iznad neutralnih voda Arktika, severnog Atlantika, Crnog i Baltičkog mora, kao i iznad Pacifika.

"Svi letovi Ruske ratne vazdušne flote se izvode uz striktno poštovanje međunarodnih pravila oko korišćenja vazdušnog prostora", naglasilo je rusko ministarstvo odbrane.