19.11.2021.

21:36

Foto: Reuters

Planeta

BRITANCI PRED NERVNIM SLOMOM U MEDITERANU, NI TRAGA OD SRUŠENOG STELT LOVCA F-35B! Pozvali su u pomoć američku mornaricu, ali jedna stvar je čudna, u blizini nema... /VIDEO/

Pretpostavlja se da se lovac nalazi na dubini od 1600-1800 m. Britanci strahuju da bi letelica sa tajnom stelt tehnologijom mogla da padne u ruke ruske vojske, piše Dejli mejl.

Spasilački brodovi Kraljevske mornarice rade sa Amerikancima na lociranju F-35B Lightning II. Velika Britanija ima opremu i snage za traženje i izvlačenje olupina aviona vrednog oko 100 miliona funti, ali su saveznici iz NATO-a bili bliže mestu pada i sada pokušavaju da lociraju letelicu.

Ranije je objavljeno da je pilot britanskog vazduhoplovstva morao da se katapultira iz aviona, ubrzo nako što je poleteo sa palube nosača "Kraljica Elizabeta". F-35B pao je međunarodne vode, a ovde, kako kažu, funkcioniše zakon mora: ko prvi pronađe avion, njemu će pripasti.

Prema nezvaničnim podacima, u oblasti pada britanskog lovca nema ruskih ratnih brodova, ali se ne zna da li je neka ruska podmornica trenutno u Mediteranu. Za to vreme, spasilački brodovi američke mornarice koji su plovili kod obala Španije napustili su tu lokaciju i u punom zamahu zaplovili prema mestu pada britanskog lovca.