20.11.2021.

19:50

Foto: Tanjug/AP

Planeta

DRAMATIČNI SNIMCI IZ ROTERDAMA! Neredi na protestima protiv kovid mera, policija ispalila hice upozorenja, najmanje sedmoro povređenih! /VIDEO/

Demonstranti su bacali su baklje i kamenice na policiju, a snage reda odgovorile su ispaljivanjem metaka upozorenja i vodenim topovima.

"Ispalili smo metke upozorenja, ali i direktne pucnje zato što je situacija bila opasna po život", rekla je portparolka policije Patricija Vesels.

Fotografije objavljene u holandskim medijima pokazuju da je najmanje jedno policijsko vozilo bilo u plamenu, a da je kroz vetrobransko staklo drugog automobila bačen bicikl.

Vlasti su zatvorile glavnu železničku stanicu u gradu.

"Uhapšene su desetine demonstranata, očekuje se da ih još bude privedeno. Povređeno je oko sedam osoba, među kojima i jedan policajac", navodi se u policijskom saopštenju.

Holandija je prošlog vikenda ponovo uvela neke mere zatvaranja u pokušaju da uspori porast zaraze korona virusom, ali broj novozaraženih i dalje je na najvišem nivou od početka pandemije.

"U Roterdamu je sinoć nastao pakao", objavila je organizacija protiv epidemioloških mera "Junajted vi stend Jurop" na Fejsbuku.