21.11.2021.

13:23

Foto:

Planeta

Kremlj o OBJAVLJENOJ PREPISCI MINISTARA NORMANDIJSKE ČETVORKE! To je nekonvencionalan ali briljantan korak!

- Ovo što se sada dešava u svetskoj diplomatiji ranije se nije dešavalo, pa je zato bilo mnogo lukavog ponašanja. Očajnički želeći da nešto objasni, a u svetlu javnih optužbi na račun toga da Moskva ne čini ništa – preduzet je tako briljantan korak - naglasio je portparol Kremlja televiziji "Rusija 1".

Ističe da takav korak nije tradicionalan za diplomatiju.

Informer

Dmitrij Peskov


- Ali, s druge strane, nekonvencionalno lukava situacija verovatno zahteva nekonvencionalne odlučne korake - objasnio je Peskov.


Minski sporazumi – kamen temeljac za rešavanje ukrajinskog sukoba


Istovremeno, on je naveo da tri učesnika "normandijske četvorke", koju čine Rusija, Nemačka, Ukrajina i Francuska ne žele da shvate da su Minski sporazumi glavni dokument za rešavanje problema u Ukrajini.


- Bukvalno kroz mesec dana jedini aktuelni svedok Minskih sporazuma ostaće predsednik Rusije Vladimir Putin - konstatovao je Peskov, podsećajući da su u februaru 2015. godine u Minsku četiri lidera "lično učestvovala u izradi tih sporazuma". Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko, bivši francuski lider Fransoa Oland, v. d. nemačkog kancelara Angela Merkel i ruski predsednik Putin.

Informer

Porošenko nije više na toj funkciji, Oland se udaljio na političkom planu, Merkelova je već v. d, tako da preostaje samo Putin, podsetio je portparol.


- A njih troje ne razumeju, ili, preciznije, ne žele da razumeju da je upravo taj tekst kamen temeljac za rešavanje unutrašnjeg ukrajinskog sukoba - smatra Peskov.

Ranije je MIP Rusije saopštio da se u poslednje vreme iskrivljuje pozicija Moskve, njena uloga u rešavanju unutrašnjeg ukrajinskog sukoba i pristupi održavanju mogućeg ministarskog sastanka u "normandijskom formatu" o rešavanju ukrajinske krize.

S tim u vezi, Ministarstvo je objavilo prepisku Lavrova sa kolegama iz Francuske i Nemačke. Nakon toga je šef ruske diplomatije izjavio da će sastanak u "normandijskom formatu" biti održan tek kada Kijev ispuni sve što je dogovoreno Minskim sporazumima.


"Normandijski format" pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su tokom obeležavanja 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske prvi put razmotrili pitanje rešavanja konflikta u Donbasu. Prethodni samit održan je u Parizu 9. decembra 2019. godine. U poslednje vreme, strane na različitim nivoima razgovaraju o perspektivama za saradnju u ovom formatu.