22.11.2021.

15:59

Foto: YoutubePrintscreen

Planeta

HITNO UPOZORENJE AMERIKANACA BRISELU! 100.000 ruskih vojnika napašće Ukrajinu?!?

Rusija razmešta svoje vojne snage i teško naoružanje kako bi bila spremna za brzu, masovnu invaziju Ukrajine, koja bi se mogla izvesti paralelno iz više različitih smerova, otkrivaju ruske vojne karte i obaveštajni podaci koje su Sjedinjene Države podelile sa svojim evropskim saveznicima.

Iako iz dostupnih podataka nije sigurno da će do invazije stvarno i doći, čini se da se sve priprema kako bi ona bila moguća ako tako odluči ruski predsednik Vladimir Putin početkom sledeće godine.

Ti obavještajni podaci prosleđeni su kako bi se poduprle američke tvrdnje o opasnosti invazije na Ukrajinu te da bi podstaklo zapadne saveznike da se upuste u diplomatsku ofanzivu sa svrhom odvraćanja Putina od pokušaja invazije koja bi mogla dovesti do humanitarne katastrofe i opasne eskalacije sukoba na istoku Evrope.

Napad iz tri smera

Prema ruskim planovima, scenario za invaziju sastoji se od slanja ruskih vojnika preko granice iz tri primarna smera: iz Rusije, sa Krima, kao i iz Belorusije. Sastojala bi se od oko stotinu taktičkih grupa, što je ukupno oko 100.000 vojnika.

Planovi uključuju delovanje na nepristupačnom terenu i pri smrzavajućim temperaturama, pokrivaju vrlo veliku teritoriju, uključuju pripreme za podužu okupaciju. Prema informacijama dostupnim zapadnim saveznicima, oko polovina tih taktičkih formacija već je na terenu, spremna za invaziju koju bi pratila i vazdušna podrška.

Moskva je prošle nedelje najavila da će na Krimu uspostaviti padobransku diviziju, a proteklih nedelja u Belorusiju je slala svoje snage navodno da bi pomogla u rešavanju migrantske krize, ali prema dostupnim planovima, reč je o široj strategiji raspoređivanja vojnih snaga za napad iz više smerova.

Šta je izjavio Putin

Putin je prošle nedelje tvrdio da Rusija nema nikakvu nameru da izvede invaziju na Ukrajinu, ali prigrlio je zapadni poziv na uzbunu kao znak da su njegovi potezi privukli pažnju SAD i evropskih saveznika, koje optužuje za ignorisanje "crvenih linija" koje je Moskva postavila u odnosu zapadnih država i Ukrajine, poput vojne pomoći i razgovora o pristupanju NATO-u.

Moskva je prošle nedelje besno reagovala i na najavu ukrajinsko-britanskog pomorskog partnerstva u sklopu kojeg će Britanija finansirati ratne brodove i protivbrodske projektile Ukrajini i pomoći u izgradnji mornaričke luke u Azovu.