25.11.2021.

07:00

Foto:

Planeta

IMAJU LI SRBI IJEDAN RAZLOG DA POŠTUJU BRITANIJU?! NE, ONI NAS VEKOVIMA RUŠE! Mi smo, na žalost, kratkog pamćenja, iznova im dopuštamo da se igraju sa nama!

Evroatlantske integracije pružaju izvanrednu šansu da se posvađate sa najbližima, prosto da biste zadovoljili standarde nadnacionalnog interesa.

Ovako je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Briselu - uz asistenciju Olivera Varheljija i uz novinarsko blagovremeno pitanje o Dodikovom ponašanju - napravio „divnu" klimu za posetu Zdravka Krivokapića bio je na testu da li da bude nadnacionalan ili nacionalan. Rekao je dve stvari: da je Dejton sasvim jasan sporazum na osnovu koga treba graditi buduće relacije i da prema Dodiku neće dolivati ulje na vatru.

Čemu služi NATO i ko ima koristi od njega

Eskobar mu je i za manje pretio ukidanjem podrške - samo na osnovu (zasad samo teoretske) sumnje da Crna Gora može skrenuti ka atlantskog kursa.
       
Ova mala epizoda slobodnog izražavanja ne bi bila tako značajna da Crna Gora nije članica NATO pakta, a sve članice NATO pakta prolaze kroz stalno testiranje na vernost. Čak više nego buduće članice.
       
Vernost je, pri tom, upravo srazmerna stepenu iskazane rusofobije - što je standard za Centralnu i Istočnu Evropu, a srbofobije - na Balkanu.
       
Ukazujući na britansku viševekovnu mržnju prema „malim" i „velikim" Rusima, eksperti za bezbednost - u seriji tekstova o anglosaksonskom uticaju na globalnu stabilnost - objašnjavaju da ne postoje evroatlantske integracije kao nadnacionalne integracije , jer je ulazak u NATO i EU uvek i bez izuzetka u funkciji jedne nacije. A to je britanska.
       
Kako jednom reče Dmitrij Rogozin: britanski rep je opet naumio da maše američkom kucom.

Informer

Na kritične tačke u Evropi, SAD i Velika Britanija su postavile svoje oružane snage.  U cilju destabilizacije Evrope, SAD i Britanija su dale instrukcije NATO da se širi na istok i da otvori nova žarišta.
       
Ove dve sile su iskoristile NATO kao vojno-političku snagu da uspostave liniju podele od Baltika do Bliskog Istoka. U međuvremenu su primile u članstvo sve zemlje Varšavskog ugovora i pomerile liniju NATO do granica Rusije
       
U zemljama u kojima je bilo problema oko tog prevođenja na Zapad - njihovog uvođenja bilo u EU ili u NATO - inscenirni su sukobi. Pre svega se to odnosi na Gruziju, Ukrajinu u kojoj sukob traje, a u perspektivi su to Moldavija i Pridnjestrovlje.
       
U tim državama, koje su još „nedefinisane", Velika Britanija i SAD podstiču vlasti da razvijaju rusofobiju, prave otklon od Rusije i približavaju se atlantskim integracijama.

Drugo „nedefinisano" područje je Balkan, gde smo mi.

Pod svim vlastima - bivšim i sadašnjim - medijski smo instruisani da nemamo drugog puta osim ulaska u EU iako je u geostrateškom smislu većina članica EU protiv izvornih nacionalnih interesa srpskog naroda u Srbiji, BiH i Crnoj Gori. To se vidi kroz stvaranje novih nacija i gušenje uticaja SPC na donošenje strateških odluka.
       
Britanija ima stvarno neprijateljstvo prema Srbiji i Srbima već vekovima. Animozitet dolazi otuda što nas vide kao male Ruse.

Nema ni jednog međunarodnog događaja, da Velika Britanija ne optužuje Rusiju, pa se tako drži i prema nama. Mi smo, na žalost, kratkog pamćenja i dopuštali smo da njihovi činovnici učestvuju u reformi sistema bezbednosti  - u ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova - iako se zna kakvo je delovanje britanskih obaveštajnih službi u našoj zemlji i regionu.
       
Zna se da su mnogi od njih bili obaveštajci sa karijerom. A da ne govorim da su ti koji su nama bili u sistemu, u sprezi sa onima koji su nevidljivi i rade u obaveštajnim centrima u više gradova Srbije i regiona, dolaze do takve slike da kroz agenturu koju su razvijali decenijama utiču na procese u  Srbiji.

Informer

To rade preko uglednih pojedinaca, političkih partija, nevladinih organizacija i slično. Rad im je kontinuiran.
       
Na vreme su informisani o odlukama u bezbednosnom sistemu, privredi, spoljnoj politici pa nadalje. Zato ne treba da nas čudi kada iznose neke podatke i zlonamerno ih komentarišu.
       
Što se tiče odgovora na britansku špijunažu, i očekivanja od NATO, mi smo bolećivi prema njima. Jako retko se u javnost izlazi sa informacijama o njihovom radu.
       
Bitan detalj: Britanci su napustili EU ali ne žele da napuste evropsko kopno, pa su svuda pojačali obaveštajna dejstva. Stara imperija misli da na taj način pomogne diplomatske aktivnosti i ojača prisutnost tamo gde planira nove krize.