25.11.2021.

12:35

Foto: Reuters

Planeta

ZEMLJA U SRCU EVROPE ODLAŽE HEMOTERAPIJE kako bi oslobodila krevete za sve veći broj kovid pacijenata!

Udruženje holandskih bolnica za vitalnu negu reklo je da je tražilo od ministra zdravstva Huga de Jongea da razvije nacionalni plan za kovid-19 prema kojem bi se regularna nega koja zahteva noćenje otkazala.

Broj pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnicama porastao je do rekordnog nivoa, što se ne pamti od početka maja, a stručnjaci su upozorili da će bolnice dostignuti svoje pune kapacitete u nešto više od nedelju dana ako se virus ne obuzda. Ove nedelje nekoliko pacijenata obolelih od kovida prevezeno u nemačke bolnice.

Holandija će u petak objaviti nove mere. Iako je oko 85 odsto odrasle populacije u celosti vakcinisano, novi slučajevi dostigli su rekord od 23.709 u 24 sata od srede i u porastu su gotovo 40 odsto na nedeljnom nivoui.

"U nekoliko regiona bolnice smanjuju obim nege", rekao je portparol bolničkog udruženja:

"Govorimo o nezi koja zahteva krevet. To znači da se otkazuje puno termina."

Informer

Prema novoj fazi plana kriznog odgovora, bolnice bi mogle da zatraže i pomoć vojnog osoblja i studenata u nezi pacijenata. Holandija je zabeležila više od 2.5 miliona slučajeva i više od 19.000 smrti otkad je pandemija počela.

Nakon ukidanja većine mera socijalne distance krajem septembra, vlada je u novembru ponovno uvela nošenje maski i delimično zatvaranje, uz kafiće i restorane koji se zatvaraju u 20 sati. Plan da se zabrani pristup javnim mestima većini nevakcinisanih prouzrokovao je nasilne proteste širom zemlje.