26.11.2021.

22:07

Foto: AP/Photo

Planeta

Južna Afrika potvrdila! SZO OZNAČILA NOVI SOJ KAO VARIJANTU KOJA IZAZIVA ZABRINUTOST!

- Trenutno pokušavamo da dobijemo neke informacije nezvanično o tome šta se razgovaralo na današnjem sastanku SZO. Ranije danas sam dobio poruku da saopštim da će ovaj soj virusa označiti kao zabrinjavajuću varijantu - rekao je Nikolas Krisp vršilac dužnosti generalnog direktora u Ministarstvu zdravlja Južne Afrike, navodi Rojters.

SZO će danas održati hitan sastanak o novom soju korona virusa otkrivenom u Južnoj Africi, koji može imati povećan broj mutacija, preneo je britanski "Fajnenšel tajms".

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, preneo je predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada.

Nakon toga, SZO je odlučila da održi vanredno zasedanje, rekao je De Oliveira za FT.

Informer

Stručnjaci SZO će danas razgovarati o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva "zabrinutost" ili kao varijantu "od interesa".

Tulio de Oliveira je tokom jučerašnje konferencije za novinare izjavio da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti.

Prema poslednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta korona virusa.

Informer

Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hongkongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike), a u Belgiji je danas otkriven prvi evropski slučaj nove varijante korona virusa.

Vlasti širom sveta hitno su reagovale danas na novu varijantu korona virusa, a Velika Britanija, Singapur, Rusija i Japan su među onim državama, uz EU, koje uvode stroge mere karantina i zabranjuju letove iz Južne Afrike i njoj susednih zemalja.