27.11.2021.

17:19

Foto: Printscreen/Youtube/RT

Planeta

PREDIVNO! Prvi put u svetu sibirski hirurzi UGRADILI PROTEZE NA ŠAPAMA PSA! /FOTO/VIDEO/

Gorškov je precizirao da su novosibirski hirurzi operisali lutalicu iz Krasnodara Moniku, koja je prošle zime pronađena u šumi sa odsečenim šapama.


U lokalnim veterinarskim klinikama volonterima je predloženo da je uspavaju, ali su odlučili da se bore za njen život i kontaktirali su novosibirsku kliniku, gde su već radili slične operacije na mačkama. Monika je tada mogla samo da puzi.


- Prvi smo izveli takve operacije na mačkama, ali je 10 puta teže izvesti je na psu, jer je teži oko 17 kilograma i nestandardne je veličine – u pitanju je mešanac jazavičara sa krivim šapama i isprva nije bilo jasno kako mu postaviti protezu - rekao je Gorškov.


Kako je objasnio, psu je u početku mogla da se stavi proteza samo na jednu šapu, a ostale tri proteze nisu odgovarale i morale su da budu prepravljene.


Pre dve nedelje uspešno je obavljena druga operacija i vremenom će se pas najverovatnije prilagoditi protezama, istakao je lekar.


Prema njegovim rečima, na kraju su uz pomoć specijalnog programa napravljene individualne proteze koje su odštampane na 3D printeru i stavljen im je poseban premaz koji omogućava da kost bude stabilno pričvršćena za protezu.