30.11.2021.

12:08

Foto:

Planeta

JEDNA ČLANICA NATO KUPUJE S-500! /Video/

Rusija je pre izvesnog vremena najavila skori izvoz prve partije novog protivvazdušnog kompleksa S-500. U tom kontekstu, svetska vojna zajednica počela je da nagađa ko će postati prvi kupac ovog borbenog kompleksa. Najverovatniji uvoznici su zemlje poput Kine i Indije.

Međutim, prema kineskim analitičarima, ove prognoze nisu sasvim tačne i jedna druga država će postati prvi strani kupac S-500, javlja agencija Sohu. 

„Malo je verovatno da će Indija ili Kina biti prvi strani kupci sistema S-500 u svetu“, rekli su autori Sohua.

Kineski stručnjaci smatraju da će prvi zahtev za kupovinu S-500 doći sa prilično neočekivanog mesta – zemlje koja je deo NATO bloka. To će biti Turska, koja već ima protivvazdušni sistem ruske proizvodnje S-400.   

Turska, kao članica NATO-a, ima veoma teške odnose sa Sjedinjenim Državama. Kupovina PVO sistema S-400 od strane ove zemlje izazvala je ogroman odjek u svetu i naterala američke vlasti da uvedu sankcije Turskoj.

Interes Ankare za S-500 izazvaće podjednako snažnu reakciju Sjedinjenih Država, ovaj dogovor će postati predmet žestokog političkog cenkanja Turaka sa zapadnim zemljama, a posedovanje ovakvih sistema protivvazdušne odbrane postaće ozbiljan adut u rukama turske vojske, ocenjuje kineska agencija.