01.12.2021.

14:51

Foto:

Planeta

NATO pred testom, hoće li uslišiti molbu Kijeva?! Ukrajina uputila apel Alijansi - PRIPREMITE EKONOMSKE SANKCIJE ZA MOSKVU!

Ukrajina, koja sad teži da se pridruži EU i NATO, postala je potencijalno žarište između Rusije i Zapada jer su odnosi na najgorem mogućem nivou i to u tri decenije otkako se završio Hladni rat.

- Pozvaćemo saveznike da se pridruže Ukrajini u sastavljanju mera odvraćanja - rekao je novinarima ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba koji je stigao na razgovore sa svojim kolegama iz NATO u Rigu.

Informer

Jens Stoltenberg


NATO bi kao deo tog paketa trebao pripremiti ekonomske sankcije za Rusiju ako - odluči odabrati najgori scenario - izjavio je, dodajući da bi savez takođe trebao podstći vojnu i odbrambenu saradnju s Ukrajinom.

- Uvereni smo da, ako udružimo napore, ako delujemo koordinisano, moći odvratiti predsednika Putina od odabira najgoreg scenarija, a to je vojna operacija - objasnio je Kuleba.

Danski ministar spoljnih poslova Kofod izjavio je novinarima po dolasku na sednicu NATO da će svaka vojna operacija koja bi narušila suverenitet Ukrajine imati teške posledice i da je Danska spremna na "teške" sankcije.

Upozorenje Rusiji

U svojim izjavama ponovio je komentare NATO i SAD, koji su u utorak objavili oštra upozorenja Rusiji da će platiti visoku cenu za svaku novu vojnu agresiju na Ukrajinu.

- Svaka buduća ruska agresija na Ukrajinu imala bi visoku cenu i imala bi ozbiljne političke i ekonomske posedice za Rusiju - rekao je glavni Jens Stoltenberg novinarima nakon prvog dana razgovora 30 saveznika u Rigi.

Informer

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin uzvratio je da će Rusija biti prisiljena delovati ako NATO predvođen Amerikom u Ukrajini postavi projektile koji bi mogli pogoditi Moskvu za nekoliko minuta.

Antoni Blinken rekao je da će u sredu o tom pitanju imati više informacija nakon konsultacija sa saveznicima u NATO.

Informer

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Kuleba je takođe upozorio na belorusko priznanje Krima, nakon što je čelnik te zemlje, bliski saveznik Rusije, Aleksandar Lukašenko, rekao da je Krim legalno ruska teritorija preokrenuvši svoj javni stav, izvestila je novinska agencija RIA.

- Potencijalno belorusko priznanje okupiranog Krima biće tačka s koje nema povratka u našim bilateralnim odnosima, a mi ćemo delovati. Jer za nas Krim nije polje za kompromise - dodao je Kuleba.