12.12.2021.

08:29

Foto: printskrin Twiter

Planeta

RUSI NA NOGAMA! Izviđački avion SAD primećen iznad Donbasa, radari zabeležili čudnu maršrutu, ali nije samo to uznemirilo Moskvu/VIDEO/

"Izviđački avion Vazduhoplovstva Sjedinjenih Država RC-135V 'uhvaćen' je kako leti iznad teritorije Donbasa. Prema specifičnostima aviona, može se pretpostaviti da može da vrši snimanje u zoni kontaktne linije", piše Strana.ua.

Na mapi se vidi da je letelica od Zaporožja skrenula na zapad uz granicu sa Krimom, preko Odese do granice sa Moldavijom i istom rutom se vratila nazad.

Ovo je prvi put da je ova letelica registrovana iznad Ukrajine i Donbasa! Ranije su u ovom pravcu letele samo američke bespilotne letelice Global Houk, ocenjuje Strana.ua, pa je najnovija američka demonstracija dodatno izazvala zabrinutost Moskve.

Ovaj tip američkog aviona viđan je ranije iznad Crnog Mora i uz južne i zapadne delove Krima. Sada je prvi put viđen iznad Ukrajine i to blizu granice sa Rusijom, tačnije kod zona u kojoj je skoncentrisane ruska vojne snage u pojačanom broju. 

Rusija je više puta  odbacila lažne procene SAD o pripremama za invaziju na Ukrajinu. Prošle subote je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su SAD razvile plan za specijalnu operaciju koja bi dovela do pogoršanja situacije oko Ukrajine i za to bi okrivile Rusiju.