14.12.2021.

12:51

Foto: AP/Photo

Planeta

SITUACIJA SVE NAPETIJA, PUTIN HITNO SA SIJEM!

On je na početku naglasio da će predstojeći razgovor dvojice predsednika biti izuzetno važan, te da se očekuje da će prilično dugo trajati, s obzirom na veoma opširnu agendu.

„Situacija u međunarodnim pitanjima, posebno na evropskom kontinentu je veoma, veoma napeta i, naravno, zahteva razgovor saveznika, Moskve i Pekinga. Vidimo veoma, veoma agresivnu retoriku kako NATO-a, tako i SAD, što zahteva razgovor sa Kinezima“, rekao je Peskov.

Pored toga, lideri će tradicionalno razgovarati i o regionalnim problemima. Peskov je dodao da će i energetski dijalog obavezno biti na dnevnom redu. Međutim, prema njegovim rečima, glavno mesto u razgovoru imaće bilateralni odnosi.

„Radi se o čitavom kompleksu bilateralnih odnosa, o najširoj agendi. Tu su i energetski dijalog i saradnja u oblasti visokih tehnologija i zajedničke inicijative i trgovina“, precizirao je on.

Juče je saopšteno da će predsednici Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin, razgovarati putem video-veze u sredu 15. decembra. Kako je izvestila pres-služba Kremlja, lideri će razgovarati o razvoju saradnje u budućnosti, kao i o aktuelnim globalnim i regionalnim pitanjima.